Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Kralendijk - Een gevangenis van buitengewone klasse, zo noemde minister Sander Dekker (VVD) voor Rechtsbescherming gisteren de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN).

F05 Nieuwe gevangenis CN 2Het nieuwe detentiecentrum voor Caribisch Nederland (CN), gevestigd op Bonaire, werd gisteren officieel geopend door de minister en gezaghebber van Bonaire Edison Rijna.
Tijdens zijn toespraak sprak Dekker over de weg die heeft geleid tot de opening van de nieuwe gevangenis. In het jaar 2007 verscheen er een rapport van het Europees Comité ter Voorkoming van Foltering over het Huis van Bewaring op Bonaire. ,,Het was een pittig rapport, dat niet zonder gevolgen kon blijven”, aldus de Nederlandse minister. ,,Daarna is men hier keihard aan het werk gegaan. Het eindresultaat zien we hier. Maar dat stond er niet in één keer. In 2008 werd de zogenoemde oudbouw gerenoveerd. Vervolgens zijn er in twee fases celcontainers bijgeplaatst als tijdelijke oplossing. Daarna kon dan eindelijk in de derde fase de nieuwbouw van start gaan. En hier zijn we dan. Er staat een nieuwe, moderne en meer dan volwaardige justitiële inrichting.”
Deze nieuwe inrichting voldoet, zo stelt Dekker, volledig aan de internationale eisen en ‘biedt plek voor mensen die een tijdje achter gesloten deuren aan zichzelf moeten werken’. Maar net zo belangrijk als het gebouw is de visie en de werkwijze die het personeel gaat volgen, aldus de minister. ,,Goed opgeleid en gemotiveerd personeel is de sleutel tot succes.”
Directeur Wibo de Vries van de JICN sprak de aanwezigen gisteren ook toe bij de opening van de nieuwe gevangenis. ,,Met de inzet van alle partijen is de JICN uitgegroeid tot een volwaardige inrichting voor alle justitiabele doelgroepen. Onze inzet is om alle gedetineerden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba te kunnen huisvesten. Wij werken intensief samen met de regio, zodat we ook andere eilanden, als dat wordt gevraagd, kunnen blijven helpen en indien gewenst om hulp kunnen vragen”, zo sprak de directeur.
Dat er goed met de andere eilanden wordt samengewerkt, blijkt ook eens uit het feit dat voormalig minister van Financiën George Jamaloodin uit Curaçao - verdachte in onder andere de zaak Maximus waarbij onderzoek wordt verricht naar de opdrachtgevers van de moord op politicus Helmin Wiels - op Bonaire in de JICN wordt vastgehouden in afwachting van de behandeling van zijn zaak op Curaçao.

 

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.