Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Den Haag - CyberRock Entertainment nv op Curaçao en Honeydew Trading Limited op Cyprus hebben van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) een boete van 350.000 euro opgelegd gekregen. Zo maakt de Ksa in een persbericht bekend.

F07 Ksa bestraft CyberRock 2,,De reden voor het opleggen van de boete is het aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse consumenten via verschillende websites. De belangrijkste zijn play2wincasino.com en supremeplay.com. Deze websites zijn bijna volledig Nederlandstalig.” Aldus de Ksa.
Andere websites verspringen na inloggen met een spelersaccount van de Engelse taal naar het Nederlands, vervolgt de Kansspelautoriteit in Den Haag. ,,CyberRock en Honeydew werken samen; CyberRock is ook de enige aandeelhouder van Honeydew.”
Onderzoek door deze krant wijst uit dat de naamloze vennootschap CyberRock in december 2007 is opgericht. Het ‘kansspel- en loterijbedrijf’ is gevestigd in het E-commerce Park te Vredenberg. CyberRock heeft het Curaçaose kantoor Carmanco nv als directeur. Dit staat ook in het boetebesluit van 18 oktober.
De naam van Carmanco dook eerder dit jaar op als ‘local representative’ van Bluemay Enterprises, aanbieder van online gaming op Curaçao die door de rechtbank Den Haag werd veroordeeld voor inbreuk op de auteurs- en merkenrechten. Hoewel door benadeelde ook schadevergoeding was geëist van Carmanco wees de rechter dit af. Twee jaar eerder kreeg Bluemay ook een boete opgelegd door de Ksa en werd het trustkantoor gewaarschuwd.
De aanpak van ‘illegaal online aanbod’ is een van de prioriteiten in de toezichtagenda 2018-2019 van de Kansspelautoriteit. René Jansen, voorzitter van Raad van Bestuur van de Ksa, zegt daarover: ,,Veel Nederlanders weten niet dat online gokken in Nederland illegaal is. Het beschermen van de consument is een belangrijke doelstelling van de Ksa, naast het voorkomen van kansspelverslaving en bestrijding van illegaliteit. Gokken bij een illegale aanbieder impliceert dat de consument niet wordt beschermd. Hij is niet zeker van een eerlijk spel. Ook is er geen controle op deelname door kwetsbare groepen, zoals minderjarigen.”
In het verleden werd vanuit de besloten Curaçaose online gamingsector nogal verontwaardigd gereageerd op het ‘boetegedrag’ van de Nederlandse Kansspelautoriteit, die in de ogen van de branche helemaal geen bevoegdheid heeft op Curaçao.
Aanbieders op het eiland zijn verenigd in de Curaçao Internet Gaming Association (Ciga). ,,The role of Ciga is to supervise and ensure the integrity and conduct of Curaçao eGaming IP operators and providers of services,” aldus Bookmakers.bet over Ciga. Voor meer algemene informatie wordt verwezen naar de website van Curaçao eGaming.
Onder de huidige wetgeving in Nederland zijn online kansspelen niet toegestaan, meldt Ksa verder. ,,Buitenlandse aanbieders van online kansspelen moeten de Nederlandse wet respecteren. Zij kunnen bijvoorbeeld de instellingen van hun websites zo aanpassen dat die met Nederlandse IP-adressen niet te zien zijn (‘geoblocking’). De Ksa richt zich bij de handhaving van de wet met voorrang op aanbieders die zich op de Nederlandse consument richten.”
CyberRock heeft voor de exploitatie van de websites een vergunning verleend door Curaçao (8084/JAZ). Het betreft een vergunning van masterlicentiehouder Antillephone nv, eveneens gevestigd in het E-Commerce Park, met een sub-licentie, aldus het openbare besluit van Ksa. ,,Er zijn vier masterlicentiehouders op Curaçao. Dit zijn private ondernemingen die licenties verkopen. Er is geen sprake van een van staatswege verleende vergunning.”
Volgens hetzelfde besluit staat de vergunning 8048/JAZ niet (meer) op naam van CyberRock of Honeydrew, maar op naam van Carmanco. ,,Carmanco staat bij de Ksa bekend als een bedrijf dat administratieve diensten verleent aan kansspelbedrijven die in Nederland zonder vergunning kansspelen aanbieden. Met behulp van een dienstverlener als Carmanco worden de daadwerkelijk betrokken personen en bedrijven afgeschermd.” Aangezien de vergunning niet staat op naam van CyberRock of Honeydrew ‘is de informatie op de websites onjuist’.
www.curacao-egaming.com


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).