Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er wordt op Curaçao tot nader order niet gevoetbald. De verenigde scheidsrechters bepalen wanneer de bal weer gaat rollen.

F12 SP Voorlopig geen compDat is de uitkomst van het gesprek afgelopen zaterdag tussen afvaardigingen van de Federashon di Futbòl Kòrsou (FFK), de scheidsrechters, de Strafcommissie en de Beroepscommissie.
De scheidsrechters zijn het zat, alle agressie in het voetbal, met name naar hen toe. ,,Het is echt erg”, zegt woordvoerder van de scheidsrechters Arthur Gosepa. ,,En het is al vele jaren heel erg. Maar niemand doet er iets aan. De reden waarom wij nu de fluit hebben neergelegd, is dat we wel eens willen weten waarom de Beroepscommissie de terechte zware straffen, uitgesproken door de Strafcommissie, steeds terugdraait. Daarmee geef je wat ons betreft namelijk een verkeerd signaal af.”
Als je alle incidenten in een voetbalseizoen op een rijtje zou zetten, dan heb je een vuistdik boek. Doe je dat over tien jaar, dan heb je een boekenkast vol. ,,Ik zal één voorbeeld geven”, stelt Osepa, ,,om aan te geven hoe ver het is gekomen. Vorig seizoen nog is er een 16-jarige scheidsrechter bedreigd met de dood. Er is tegen hem gezegd dat hij na de wedstrijd doorgeschoten zou worden. Het pistool waarmee dat zou gebeuren is door betrokkenen gezien. De scheidsrechter durfde niet naar huis en moest wachten tot de politie kwam om veilig weg te kunnen komen.”
En het is niet alleen in het seniorenvoetbal helemaal mis. Ook in het jeugdvoetbal zijn er elk weekeinde wel excessen. Vorig seizoen werd er een U13-wedstrijd tussen CVV Inter Willemstad en Jong Holland gestaakt, omdat de scheidsrechter zich bedreigd voelde door de 11- en 12-jarige spelertjes van Jong Holland. ,,Dan kun je daarom lachen, maar het is wel degelijk heel serieus, want een ventje van 11 dat nu zegt dat hij de scheids in elkaar zal slaan na de wedstrijd, dreigt op latere leeftijd met een pistool of voegt de daad bij het woord”, weet Gosepa.
Afgelopen zaterdagmiddag gingen partijen dus om de tafel. ,,En het was een goed gesprek, waarin veel duidelijk is geworden”, aldus Gosepa. ,,De Strafcommissie en de Beroepscommissie werken met dezelfde reglementen, die van de FFK. Maar de Beroepscommissie bestaat uit louter advocaten en die handelen naar de letter van de wet. In de Strafcommissie zit één advocaat en twee mensen met verstand van voetbal, die graag willen helpen. Zij laten de emotie ook meewegen en begrijpen dat er iets moet gebeuren om de scheidsrechters te helpen. Maar de Beroepscommissie stelt dat dat niet kan, dat je puur moet handelen naar de letter van de wet, in dit geval het FFK-reglement.”
De scheidsrechters nemen nu de gelegenheid te baat om dit probleem voor eens en altijd op te lossen. ,,We gaan herschreven reglementen indienen bij het bestuur en die zal dan een Algemene Leden Vergadering moeten uitschrijven om die aangepaste reglementen aan te laten nemen om ze vervolgens door te kunnen voeren. Zolang dat niet gebeurt, gaan wij niet fluiten.”
Dat aanpassen van het reglement waar het agressie betreft richting scheidsrechters hoeft overigens niet veel tijd in beslag te nemen. ,,Die liggen klaar”, zegt voormalig scheidsrechtersbaas Valentino Chance. ,,We hebben ze in 2015 al geschreven. Ze moeten uit de la worden gehaald, afgestoft en misschien hier en daar wat veranderd, maar in grote lijnen ligt het er.” Gosepa knikt. ,,En we voegen er een lijstje aan toe van ‘vergrijpen’ richting de arbitrage, met een eraan gekoppelde strafmaat. We hebben gisteravond samen gezeten om deze reglementswijzigingen te schrijven, ze gaan vandaag naar het bestuur en dat dient dan zo snel mogelijk een Algemene Leden Vergadering uit te schrijven. Wat ons betreft aanstaande vrijdag al. Er is namelijk spoed bij. We willen allemaal weer gaan voetballen. Vergis je niet, wij ook! We willen alleen wel plezier hebben in wat we doen en veilig thuiskomen.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).