‘Refineria Isla betaalt lonen en alle facturen’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De door PdVSA geëxploiteerde Refineria Isla stelt met klem dat de Curaçaose raffinaderij niet een ‘praktisch verlaten’ bedrijf is, zoals volgens Isla in een publicatie van Argus Media wordt gemeld en anders op z’n minst gesuggereerd.

isla,,Elke dag komen er ruim duizend personen naar het werk op de Isla. Elke dag zijn er verscheidene aannemersbedrijven die onderhoudswerkzaamheden verrichten op het Isla-terrein”, aldus de communicatieafdeling na publicatie van het Argus-bericht onder meer in het Antilliaans Dagblad.
Belangrijker nog: ,,Isla betaalt elke maand de salarissen. Isla betaalt alle facturen van aannemers. Isla betaalt alle rekeningen van leveranciers.” Ook voldoet Refineria Isla, een volle dochteronderneming van Petróleos de Venezuela (PdVSA), de maandelijkse lease aan Refineria di Kòrsou (RdK), de overheids-nv die eigenaar is van de raffinaderij en dus ‘huisbaas’ van Isla.
Refineria Isla betaalt ook maandelijks voor de afname van nutsproducten van Curaçao Refinery Utilities (CRU), dat onder RdK valt. CRU produceert en levert water, stroom, luchtdruk en stoom, nodig voor de productie van de raffinaderij.
Het ontbreekt momenteel aan stoom, meldt Isla in reactie op ‘de beschuldiging’ dat Isla niet operationeel is door het gebrek aan ruwe olie. Bij CRU wordt momenteel op verschillende onderdelen herstelwerk verricht. ,,Om deze reden kan CRU op het moment niet voldoende stoom leveren. Als gevolg daarvan ligt Isla momenteel stil.”
Volgens de planning begint CRU eind november weer met de levering van stoom, vervolgt Refineria Isla. ,,Als het nodig is zou de raffinaderij zelfs ruwe olie kunnen aankopen. Maar het is een feit dat stoom niet iets is dat zomaar ergens gekocht kan worden. Alleen CRU kan stoom produceren en leveren opdat Isla kan draaien.”
Kortom, de door PdVSA gerunde raffinaderij ‘ontkent categorisch’ dat de Isla er praktisch verlaten bijligt. Argus had onder de kop ‘Curaçao finds help to prop up PdVSA-run refinery’ vermeld dat de Isla er nagenoeg achtergelaten bijstaat. Het leasecontract met PdVSA loopt nog tot eind 2019, maar het noodlijdende staatsbedrijf heeft al lange tijd - sinds begin 2018 - geen ruwe olie geleverd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).