Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Insel Air voldoet nog altijd niet aan de twee belangrijkste voorwaarden die het gerecht eind augustus heeft gesteld bij het verlenen van surseance van betaling aan crediteuren.

Dit ondanks de getroffen bezuinigingsmaatregelen.
Zo blijkt uit het vijfde openbare surseanceverslag van bewindvoerder Rogier van den Heuvel. De Curaçaose luchtvaartmaatschappij is er niet in geslaagd om met ingang van september te voldoen aan alle lopende verplichtingen, inclusief de verschuldigde belastingen en leasetermijnen. En het is Insel Air niet gelukt om de nieuwe schulden, die tijdens de surseance tot en met augustus 2018 zijn opgebouwd, weg te werken door ze te betalen of kwijt te laten schelden.
De rechter-commissaris buigt zich vandaag over het verslag van Van den Heuvel, om te bepalen of de surseance eerder wordt beëindigd en het faillissement van Insel Air wordt uitgesproken. Van den Heuvel lijkt het daarvoor nog te vroeg te vinden. Volgens hem gloort er namelijk genoeg hoop aan de horizon door de gesprekken met InterCaribbean Airways, een partij die zich heeft aangediend als mogelijk strategisch partner voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.
,,De gesprekken met InterCaribbean hebben geleid tot een onherroepelijk aanbod dat uitzicht biedt op een verkoop van Insel Air tegen beschikbaarstelling van de crediteuren van een bedrag dat overeenkomt met een reële waarde van de vennootschap”, zo schrijft de bewindvoerder. Het aanbod heeft volgens hem al vorm gekregen in een voorstel voor een heads of agreement, maar de details hiervan worden nog niet openbaar gemaakt, omdat er nog wordt onderhandeld over een aantal voorwaarden.
Uit het surseanceverslag blijkt overigens ook dat InterCaribbean niet de enige gegadigde is. Investeerdersgroep One Lase Group - die zich eerder terugtrok wegens de hoge risico’s van een investering in Insel Air - heeft namelijk laten weten bereid te zijn om haar eerdere bod te herhalen, aldus Van den Heuvel. Het enige probleem daarbij is, merkt de bewindvoerder direct op, dat het bod niet voldoende waarborging biedt.
Uiterlijk 4 december moet duidelijkheid bestaan of de onderhandelingen met - in de eerste plaats - InterCaribbean Airways, zullen leiden tot een voldoende verzekerd schuldeisersakkoord. Nog voor het einde van november zal daarom een crediteurenvergadering worden belegd. ,,Er zal dus snel tot een overeenkomst gekomen moeten worden”, besluit Van den Heuvel in zijn verslag.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).