Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Door de beperkte luchtverbindingen naar landen in de regio en slechte logistieke voorzieningen zijn een groot aantal bedrijven uit de Vrije Zone aan de Nieuwe Havenweg vertrokken.
Meer dan de helft van de beschikbare ruimte zou leeg staan. Dit verneemt het Antilliaans Dagblad uit betrouwbare bron.
Ook Erwin Koense, voorzitter van de vakbond voor kantoor- en winkelpersoneel Boneco, zegt dat de situatie in de Vrije Zone alarmerend is. Volgens Koense zijn honderden mensen hun baan kwijtgeraakt en hebben in korte tijd meer dan vijftig bedrijven hun deuren gesloten. Dan gaat het niet alleen om de Vrije Zone, maar ook om Otrobanda, Punda en Saliña. Koense vindt dat de Curaçaose regering openheid van zaken moet geven over de economische situatie van het eiland en cijfers over faillissementen en ontslagen bekend moet maken, om ervoor te zorgen dat ‘de bevolking voorbereid is op de crisis waarin we zijn beland’.
Curaçao Industrial & International Development Company (Curinde) beheert de Vrije Zones op de Nieuwe Havenweg en bij Hato. Gisteren was directeur Jacqueline Jansen niet bereikbaar voor een reactie. Maar in juli 2017 zei Jansen in deze krant dat de overheids-nv, nadat de Venezolaanse markt praktisch was weggevallen, haar pijlen had gericht op de Dominicaanse Republiek waar 57 vrije zones met 565 bedrijven werk bieden aan 160.000 mensen. De Dominicaanse vrijhandelszone zou als een blueprint dienen voor de verdere ontwikkeling van Curinde op Curaçao. Jansen wees toen ook op het belang van een betere luchtverbinding tussen beide landen.
Boneco-voorzitter Koense wijdt de teloorgang van de Vrije Zone met name aan het wegvallen van kooptoeristen uit landen zoals Barbados, Trinidad & Tobago, de Dominicaanse Republiek en Haïti. ,,De overheid neemt niet de nodige stappen om het luchtverkeer in de regio te verbeteren.” Maar daarnaast, zo verneemt het Antilliaans Dagblad, heeft Curaçao de concurrentiestrijd met Panama verloren. Als de situatie in Venezuela verslechterd en logistiek op het eiland verslechterd, verhuizen bedrijven naar Trinidad en Panama.
Volgens Koense hakt de sluiting van bedrijfsruimte in de Vrije Zone er extra hard in, omdat het vooral gaat om werknemers met een lage opleiding die moeten rondkomen van een minimumloon. Een kwetsbare groep. ,,Iemand die jong is, een hypotheek en andere schulden moet aflossen, kan dan in de criminaliteit belanden.” Dat veel mensen moeten worstelen voor een bestaan, is nauwelijks zichtbaar. Koense: ,,Een Curaçaoënaar die zijn baan verliest, praat daar niet over. We zijn daarvoor te trots en gaan op zoek naar een job. Zo balanceren heel veel mensen rond de armoedegrens.”
Wat Boneco betreft moet de Curaçaose regering direct het voorbeeld van Sint Maarten volgen en het eiland taxfree maken. ,,Curaçao is nu te duur voor investeerders.” Daarnaast moet in een integraal ontwikkelingsplan niet alleen geld, maar ook de mens een hoofdrol spelen. Koense: ,,Dus geen flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden en niet bezuinigen over de ruggen van de werknemers.”