Van een onzer verslaggevers
Willenstad - De chauffeurs en eigenaren van kleine taxibusjes nemen een advocaat in de arm om van autodealers de omzetbelasting (OB) terug te krijgen die ze betaald hebben bij de aankoop van een nieuw busje.

taxiVolgens STU (Sindikato Transporte Uni), de vakbond van chauffeurs, wil een aantal autodealers daar niet aan.
,,Het gaat met name om garage Cordia”, zegt Andres Everitsz van STU. ,,De taxichauffeurs hebben daar een manifestatie gehouden en gewoon nul op het rekest gekregen. ‘Span maar een advocaat in’ werd er gezegd en dat gaan we nu dus ook doen. Op 29 oktober hebben we een afspraak waarin we hem deze zaak voor gaan leggen. Een neem van mij aan, we staan sterk.”
Volgens Everitsz doen niet alle dealers lastig, maar in elk geval de Toyota-dealer. ,,En ook over Hyundai wordt geklaagd. Daar zeggen ze dat de chauffeurs geduld moeten hebben.” Pieter de Koning, directeur van Crown Automotives, dealer van onder meer Hyundai, lacht minzaam als de geschetste situatie hem wordt voorgelegd. ,,Ik zal het uitleggen”, begint hij. ,,Als autodealer brengen wij altijd keurig de vereiste OB in rekening bij de verkoop van een auto. Die OB storten we dan door naar de Ontvanger. Precies zoals dat is voorgeschreven. Maar nu is er een verandering doorgevoerd. De beroepsgroep taxichauffeurs heeft het bij de regering voor elkaar gekregen dat zij geen OB meer hoeven te betalen bij de aankoop van een nieuw busje. Sterker nog, die regeling gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2017. Dus zij die na die datum een busje bij ons hebben gekocht, kunnen nu de OB terugkrijgen. Het aparte is evenwel dat ze die bij de dealer terug moeten halen. Maar wij hebben die OB allang afgedragen en dus moesten wij weer met de Ontvanger in de weer over hoe we dat nou konden oplossen. Daar was het wachten op. En let op hè, die beschikking is pas een paar maanden geleden afgegeven. En je weet hoe het gaat met dit soort zaken, dat duurt gewoon een poosje.”
Maar gisteren heeft De Koning, na overleg met de Ontvanger, besloten dat hij de OB alsnog gaat teruggeven. ,,We hebben een goede regeling getroffen met de Ontvanger. Als Hyundai-dealer hebben we vanaf 1 januari 2017 acht H1-busjes verkocht die onder deze regeling vallen. Die klanten gaan we uitnodigen om hier op de zaak een cheque te komen halen ter waarde van de OB die zij hebben betaald. Dan maken we er meteen een gezellig Happy Hour van. Natuurlijk moeten ze een kwitantie tekenen en met dat bewijs kunnen wij de door ons afgedragen OB weer terug krijgen van de Ontvanger. Dat is de afgesproken procedure”, aldus de autodealer gisteren tegenover deze krant, een uur nadat hij zelf de bevestiging van de regeling had gekregen.
Blijft over de vraag hoe het dan zit met garage Cordia. De directie van dat bedrijf had bij het ter perse gaan van deze krant nog geen reactie gegeven.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).