Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De politie en vuurwerkexploitant Gustavo Semeleer smeken de dieven van een grote hoeveelheid vuurwerk uit twee containers in het Kruithuis haast om het terug te brengen.

vuurwerk,,Dit zijn zeer zware explosieven”, aldus politiewoordvoerder Imro Zwerwer gisteren tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. ,,Als je niet weet hoe ermee om te gaan, kunnen er zeer ernstige ongelukken gebeuren.”
Volgens Zwerwer is het onderzoek naar de diefstal, die woensdagavond plaatsvond, in volle gang. De recherche richt zich daarbij op het vinden van de daders, maar bovenal van het gestolen vuurwerk. ,,Dit mag niet op straat blijven”, stelt de politiewoordvoerder. ,,Het is van het grootste belang om álles terug te krijgen.”
Semeleer, die een bedrijf heeft in het afsteken van professioneel vuurwerk, is in ieder geval ‘een doos of zeventig’ kwijtgeraakt. ,,Daaronder zitten watercakes en nightshells. Die kun je niet zomaar afsteken. Je moet echt goed weten wat je doet en je hebt er zelfs specifieke apparaten voor nodig. De watercakes zijn bedoeld voor op het water. Je schiet ze af en dan komen ze als een soort van ‘balas’ (kogels) op het oppervlak terecht. Dan ontploffen ze en dat geeft een prachtig effect. Maar als je ze zou afsteken op de grond, kunnen er heel enge dingen gebeuren.”
Ook Dikmar Oleana, vertegenwoordiger van de brandweer, benadrukte dat het gestolen vuurwerk uit Semeleers container geen ‘kinderspel’ is en niet is bedoeld voor particulieren. Het vuurwerk uit de andere container betrof wel vooral consumentenvoorwerk.
Hoe de daders de klus hebben geklaard blijft voor het publiek nog onduidelijk. Het beveiligingssysteem van het Kruithuis is voorzien van camera’s, maar de verantwoordelijke partijen wilden gisteren - in het belang van het onderzoek - niet vertellen wat die geregistreerd hebben.
Op de container met het zware vuurwerk zaten stevige sloten, die je volgens Semeleer ‘niet zomaar even openbreekt’. Bovendien is het niet makkelijk om bij het Kruithuis te komen, zo benadrukte Reginald Bomberg van de Dienst Openbare Werken (OW), dat de opslagplaats beheert. Ondernemers moeten eerst vergunningen aanvragen voor zij het vuurwerk kunnen opslaan en moeten vervolgens toestemming vragen om vuurwerk uit de container te halen. ,,Alles is wat dat betreft strak geregeld”, zegt Blomberg.
Het vuurwerk voor de maand december is nog niet binnen. Dat komt vanaf november en wordt dan ook in het Kruithuis opgeslagen tot de periode van verkoop begint.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).