Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na een spectaculaire achtervolging van ruim zeven uur, waarbij zowel vanuit de lucht als vanaf zee schoten zijn gelost, heeft het stationsschip van de Koninklijke Marine Zr.Ms. Friesland ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept.

kgcokeDit gebeurde in de nacht van donderdag 20 september ten noorden van Aruba, in samenwerking met de Kustwacht Caribisch gebied. Defensie komt nu pas met het nieuws naar buiten, omdat de informatie in het belang van het onderzoek niet eerder kon worden vrijgegeven.
De NH-90 boordhelikopter van de Friesland kwam tijdens een patrouille een go-fast op het spoor met een grote hoeveelheid verdachte pakketten. Het marineschip en de helikopter hebben vervolgens de achtervolging ingezet om het bootje te stoppen. Daarbij werden zij ondersteund door de Dash-8, het vliegtuig van de kustwacht.
De helikopter gaf stopsignalen en loste waarschuwingsschoten, maar dat had niet het gewenste effect. Integendeel, de go-fast ging er met een hoge snelheid vandoor. Daarom werd de Frisc, een van de snelle onderscheppingsboten van de Zr.Ms. Friesland gelanceerd. Toen deze samen met de helikopter de go-fast naderde, gooide de bemanning verschillende pakketten over boord. Deze zijn door de bemanning van de Frisc uit het water gehaald, terwijl de helikopter zijn achtervolging vervolgde.
Vanuit de lucht heeft de marine met gericht vuur twee van de drie buitenboordmotoren uitgeschakeld, waardoor de go-fast snelheid verloor. Het lukte uiteindelijk vanaf de Frisc om ook de laatste buitenboordmotor uit te schakelen, waarna de bemanning van het bootje zich moest overgeven. De vier opvarenden zijn aangehouden en samen met de contrabande overgedragen aan de US Coast Guard.
Tijdens deze actie is ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept. Dat is ook een van de belangrijke taken van de Zr.Ms. Friesland, die momenteel anti-drugsoperaties uitvoert in de Caribische Zee namens de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied (CZMCARIB). Het schip maakt daarbij deel uit van een permanente multinationale drugsbestrijdingsoperatie geleid door de Joint Interagency Task Force South.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).