Voor het eerst in maanden weer olie gelost bij terminal
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Voor het eerst in ruim acht maanden zijn er tankers aangemeerd bij Bullenbaai om een verse lading olie te lossen. Dat zegt Roderick van Kwartel, directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) tegen deze krant.

bullenbaaiSinds zondag liggen er drie Liberiaanse tankers bij de olieterminal. Volgens MarineTraffic gaat het om de Pericles, de Stena en de Afra Hawthorn. Een van deze schepen heeft aardolie geladen en de twee andere schepen kwamen voor het lossen van olie vanaf het schip via de wal naar een ander schip; ook wel ‘ship-shore-ship’ genoemd.
Afgelopen maandag schreef deze krant nog dat het aantal tankers op Curaçao drastisch is afgenomen, sinds de beslaglegging door het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips op activa van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA. In juni meerde er nog één schip aan, in juli en augustus zelfs helemaal geen. Vorig jaar in dezelfde periode waren dat er nog respectievelijk 27, 15 en 12.
Het ene schip in juni kwam enkel om olie te laden en voer daarna direct weer door. Nu zijn er plots drie tankers in één klap, waarvan er ‘voor het eerst in acht, negen maanden’ ook twee komen lossen. Zo stelt Van Kwartel, die tegelijkertijd zegt dat het nog te vroeg is om te juichen. ,,We hebben nog geen idee of het incidenteel is of iets structureels. Daarom willen we er niet te veel ruchtbaarheid aan geven.”
De schepen zijn zondag aangekomen en zullen vandaag weer vertrekken. Het laadproces zou in de ochtend afgerond moeten worden en daarom zullen de tankers Bullenbaai in de middag weer verlaten. PdVSA gebruikt de terminal op Curaçao om olie van kleine schepen naar een groter schip te laden, die het product vervolgens naar het verre oosten vervoert. Waarschijnlijk is dat ook het geval bij deze Liberiaanse tankers.
De rechter bepaalde eerder al dat de beslagen op Refineria Isla werden opgeheven voor zover dat nodig was met het oog op de elektriciteits- en brandstofvoorziening op Curaçao. Eind augustus kwamen PdVSA en ConocoPhillips een schikking overeen over de 2 miljard dollar die het Amerikaanse olieconcern nog tegoed had. Daarmee werd de beslaglegging op alle activa van PdVSA in het Caribisch gebied opgeheven. Dit leidde echter nog niet direct tot meer scheepsbewegingen naar de raffinaderij en olieterminal op Curaçao. Of daar nu definitief verandering in komt, zal nog moeten blijken.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).