Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Vandaag wordt de omvangrijkste misbruikzaak die Curaçao ooit heeft gekend inhoudelijk in hoger beroep behandeld.

De zaak waarbij leider van de kerk Rains of Blessings in Groot Kwartier, Orlando Balentina, terechtstaat, heeft de naam Followers gekregen.
Na de uitspraak door het Gerecht in Eerste Aanleg vorig jaar, waarbij Balentina een gevangenisstraf van negen jaar werd opgelegd, alsook de ontzetting uit het beroep van kerkleider voor een periode van veertien jaar, hebben zowel de gevallen pastor als het Openbaar Ministerie hoger beroep aangetekend.
In hoger beroep hebben reeds verschillende regiezittingen plaatsgevonden en vandaag wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Het Hof heeft hiervoor een hele dag uitgetrokken en heeft tevens aangegeven dat indien noodzakelijk, de zaak ook op donderdag kan worden voortgezet.
Balentina heeft - zo wordt bewezen geacht - zich schuldig gemaakt aan het seksueel misbruik van drie tienermeisjes en vier jongvolwassen vrouwen, die allemaal lid waren van de geloofsgemeenschap die jaren geleden door Balentina is opgericht: Rains of Blessings. In deze kerk fungeerde hij tot aan zijn aanhouding fulltime als organisatorisch en geestelijk leider. De rechter gaf in het vonnis aan te hebben overwogen dat de verdachte het overwicht dat hij op de slachtoffers had door zijn leeftijd en zijn bijzondere positie binnen de geloofsgemeenschap, op een volstrekt verkeerde manier heeft ingezet. ,,Dit heeft ook in bredere kring een schok teweeggebracht. De gepleegde feiten hebben maatschappelijke onrust veroorzaakt”, zo luidde het eerdere vonnis. Officier van justitie Ludmilla Vicento, die in eerste aanleg belast was met het onderzoek, noemde dit de grootste misbruikzaak die Curaçao ooit heeft gekend.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).