Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Justitie gaat buitenlanders, waaronder Venezolanen die naar het eiland komen omdat hun leven gevaar zou lopen in eigen land, beter informeren over de procedures die zij moeten volgen.

hatoEr komt een informatiecampagne waarbij de informatie in verschillende talen wordt gegeven.
Dat heeft de bewindsman gisteren in een persconferentie verklaard. Minister Girigorie verklaarde daarbij het eens te zijn met de kritiek vanuit mensenrechtenorganisaties dat buitenlanders die bescherming van Curaçao willen, niet goed geïnformeerd zijn over hoe zij dit moeten aanpakken.
Venezolanen die naar Curaçao komen weten niet dat zij gelijk aan de grens aan de autoriteiten moeten meedelen dat hun leven in eigen land gevaar loopt en zij daarom bescherming willen van het eiland. Het gebeurt ook dat zij niet door de betreffende ambtenaren worden geïnformeerd over de procedure of dat de ambtenaren zelf niet goed weten wat de regels zijn, aldus de minister.
De bewindsman verklaarde dat het aan de buitenlanders zelf is om aan te geven dat zij bescherming nodig hebben. Aan de grens wordt niet gevraagd of het leven van iemand in het land van herkomst gevaar loopt. Dat kan niet omdat die vraag dan waarschijnlijk door iedereen bevestigend wordt beantwoord, aldus Girigorie. Mensen die naar het eiland komen op zoek naar een betere toekomst, zouden die vraag ook bevestigend antwoorden, ook al zijn zij om economische redenen hier.
In principe kan iemand nadat hij al de grens is gepasseerd alsnog aangeven bescherming nodig te hebben. In zo’n geval wordt het verhaal van de persoon aangehoord, waarbij de autoriteiten wel kritisch nagaan of het verhaal van die persoon waar is.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).