Van een onzer verslaggevers

Willemstad - In 2017, specifiek in de eerste helft van 2017, bereikte de relatie tussen overheidstoeristenbureau CTB en de particuliere branchevereniging Chata een dieptepunt.

ctbDat schrijft vicevoorzitter Ed Eleonora van Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF), het bestuur van Curaçao Tourist Board (CTB) in het vrijdag gepresenteerde jaarverslag over 2017. Het voorgaande jaar stond mede in het teken van het herstel van de relatie met Chata, wat staat voor Curaçao Hospitality and Tourism Association, waar de hotels en toeristische bedrijven bij zijn aangesloten.
Dat de verhoudingen onder druk stonden, zo legt Elonora uit, komt door de afwijkende visies op de rol van het toeristenbureau CTB dat jaarlijks zo’n 40 miljoen gulden aan gemeenschapsgelden kost. ,,We zijn er trots op dat we uiteindelijk een sterker werkverband hebben, ondanks deze ervaringen en obstakels.”
Er waren in 2017 meer problemen die overwonnen moesten worden. Zo spreekt het CTDF-bestuur van ‘een geval van verduistering’, waarmee het toeristenbureau te maken kreeg. Daarvoor werd het bureau Forensic Services Caribbean (FSC) ingeschakeld, vooral om maatregelen te treffen en daarmee herhaling te voorkomen. Eleonora doet geen nadere mededelingen over dit interne fraudegeval.
Op de foto in het jaarverslag staan drie commissarissen: vicevoorzitter Eleonora zelf met secretaris Errol Fa Si Oen en het lid Germaine Gibbs. In het CTDB-bestuur zitten volgens gegevens van de Kamer van Koophandel verder ook voorzitter Kevin Jonkheer en het lid Angelo Tyrol.
Van CTB is Hugo Clarinda al jaren waarnemend directeur. Het is nog altijd wachten op de aanstelling van een nieuwe chief exective officer (ceo). Dat duurt nu al zeer lange tijd. Er zou nu, na een wervings- en selectieprocedure, sprake zijn van een voordracht aan de Raad van Ministers. Daarna volgt de hele molen van corporate governance.
Volgens Elonora is in 2017 het grondwerk geleverd voor nieuw management bij CTB. Ook is er een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor drie jaar tot stand gekomen. Het jaarverslag toont een grote hoeveelheid gezichten van CTB-medewerkers.
Bijzonder verheugd is het bestuur met de toegenomen ‘airlift’, waardoor meer buitenlandse toeristen het eiland kunnen bezoeken. Ook is er vorig jaar een bespreking geweest met buureiland Aruba om na te gaan welke mogelijkheden er zijn voor het gezamenlijk aanbieden van beide bestemmingen.
In zijn verslag staat Eleonora stil bij de moeilijkheden die het huidige CTB-kantoor in Pietermaai oplevert. Er wordt uitgekeken naar alternatieve huisvesting voor het personeel, om daarmee de efficiëntie te verhogen maar ook het welzijn. Tevens is het de verwachting dat dan bespaard kan worden op de hoge energiekosten.
Het Tourism Master Plan, opgeleverd in 2015 en vanaf 2016 deels in uitvoering gebracht, moet nog in zijn geheel uitgerold worden. De financiering blijft echter een struikelpunt, aldus de vicevoorzitter. Elders schrijft consultant Paul Kok dat hiervoor wordt onderhandeld over een banklening van 40 miljoen dollar dat uitgesmeerd over vier jaar aangewend wordt.
Het CTDF werd in februari 1989 opgericht. De laatste statutenwijziging vond plaats in 2012, aldus het Handelsregister van de KvK.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).