Van een onzer verslaggevers

Bogota/Willemstad - Curaçao en Costa Rica halen de banden aan en gaan nauwer met elkaar samenwerken.

costaricaBijvoorbeeld door kennis en ervaring te delen over het armoedebestrijdingsproject in Costa Rica, de Agenda 2030 en de ‘sustainable development goals’.
Dat is de uitkomst van een bilaterale ontmoeting van premier Eugene Rhuggenaath (PAR), de president van Costa Rica, Carlos Alvarado, en de minister van Buitenlandse Zaken, Epsy Cambell Barr, (die tevens vicepresident van het land is) in Colombia. Ook ambassadeur van het Koninkrijk in Colombia, Jeroen Roodenburg, en directeur van de Dienst Buitenlandse Betrekkingen, Darrylin van der Veen, waren hierbij aanwezig.
Het vijftal sprak over de relaties tussen Costa Rica en het Koninkrijk en natuurlijk ook over de relatie met Curaçao in het bijzonder. Daarbij werd afgesproken op verschillende vlakken kennis en ervaring met elkaar te gaan delen en te kijken naar structurele mogelijkheden om de economische relaties te verstevigen. Zo doet Rhuggenaath verslag op zijn Facebookpagina.
De staatshoofden hebben ook de accreditatie van universiteiten in Costa Rica besproken. In dat verband is tevens aangekondigd dat een commissie van Curaçao binnenkort naar het Midden-Amerikaanse land af zal reizen om verschillende universiteiten te bezoeken.
Tot slot is er gesproken over de verdere samenwerking tussen beide landen met betrekking tot het Verdrag van San José. Dit verdrag is gesloten ter bestrijding van georganiseerde misdaad in de wijde Caribische regio. ,,Samen sta je pas sterk!”, aldus Rhuggenaath, die er in zijn geschreven update de hashtag ‘huntu’ aan vastplakt, wat ‘samen’ betekent in het Papiaments.
De premier van Curaçao was de afgelopen dagen in Colombia vanwege de inauguratie van de nieuwe president, Iván Duque Márquez. Rhuggenaath vertegenwoordigde het Koninkrijk bij deze officiële gelegenheid gisteren op verzoek van minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken en greep de gelegenheid meteen aan om verschillende partners uit de regio te ontmoeten. Vandaag komt de minister-president weer terug naar huis.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).