Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao heeft het optimale landschap, het klimaat en de infrastructuur voor bergbeklimmers.

klimsportAls de sport zich op het eiland ontwikkelt kan het heel groot worden en een positieve bijdrage leveren aan de toeristische sector. Dat voorspelt Sergio Ramos van Rock Climbing Curaçao.

Ramos was een aantal jaar geleden voor zijn Amerikaanse werkgever op zakenreis naar Curaçao en zag toen vanuit de auto de berg bij Piscadera, die vanaf Sambil te zien is. Als gepassioneerd bergbeklimmer zocht hij meteen naar de mogelijkheden om de ‘wall’ te beklimmen, maar die vond hij niet. ,,Daar zag ik kansen in”, zegt hij.
Dus keerde hij vorig jaar terug met zijn compagnon, Wilmer David Juarez, om aan een project te beginnen en het bergbeklimmen op Curaçao op de kaart te zetten. De twee, van oorsprong Venezolanen, begonnen met het uitzetten van routes en hebben inmiddels de eerste fase van vijftig routes uitgezet. De volgende stap is om dat op te schalen naar honderd routes. Langzaamaan kan Rock Climbing Curaçao het toerisme op deze manier een impuls gaan geven, zo stelt Ramos.
Curaçao is aantrekkelijk voor klimmers, omdat het zich op meerdere vlakken onderscheidt van andere klimbestemmingen. Waar je in Amerika misschien zes maanden per jaar kunt klimmen, kan dat op Curaçao vanwege het droge klimaat het hele jaar door. En waar Venezuela gevaarlijke dieren heeft, zoals slangen en spinnen, zijn die er hier niet. Cuba heeft bijvoorbeeld weer geen goede infrastructuur voor toeristen. Op plaatsen waar in dat land geklommen wordt, zoals Viñales, zijn weinig mooie hotels, goede restaurants en leuke uitgaansgelegenheden. ,,Curaçao heeft dat allemaal wel”, concludeert Ramos. Bovendien zijn de bergen hier van kalksteen, wat erg geliefd is in Europa en Zuid-Amerika.
Ramos en Juarez zijn ervan overtuigd dat fanatieke bergbeklimmers voor zulke omstandigheden maar al te graag het vliegtuig willen pakken. Sterker nog, dat hebben zij al ondervonden terwijl het project nog in de kinderschoenen staat. Zonder enige promotie heeft Rock Climbing Curaçao al aanvragen gekregen van twaalf groepen. Tachtig procent is daarvoor speciaal overgevlogen vanuit Amerika, de rest kwam uit Canada en Nederland.
De Venezolaanse projectleiders denken dat dit veel groter kan worden en hopen daar niet alleen voor zichzelf munt uit te slaan, maar voor het hele eiland. ,,Wij willen natuurlijk de passie voor onze sport delen en hopen er ons geld mee te kunnen verdienen. Maar we willen het liefste alleen bemiddelen en vervolgens lokale gidsen ter plaatse inzetten”, legt Ramos uit. Ook het toerisme kan hier volgens hem mooi op inspelen, door Curaçao op de kaart te zetten als klimbestemming en bijvoorbeeld pakketten aan te bieden waarin vlucht, verblijf en ‘guided rock climbing trails’ worden gecombineerd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).