Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Inwoners van een aantal buurten in Bándariba en van Tera Kòra tot Westpunt hebben sinds donderdag regelmatig korte tijd geen stroom gehad. Dat komt niet door een gebrek aan capaciteit, maar door een instabiel elektriciteitsnet.

stroomuitvalDat meldt Aqualectra. De instabiliteit van het net had volgens het nutsbedrijf te maken met een kapotte boiler van Curaçao Refinery Utilities (CRU). Deze boiler is sinds donderdagmiddag ‘zoals gepland’ buiten bedrijf. Maar op hetzelfde moment is de raffinaderij gestopt met het leveren van stroom aan het elektriciteitsnet van het eiland, zo legt Aqualectra uit.
CRU-directeur Henny Barbolina bevestigt tegenover deze krant dat in plaats van 15 megawatt, slechts 1 megawatt stroom werd geleverd. De betreffende boiler is, nadat de blower voor luchttoevoer is vervangen, sinds gistermiddag weer in gebruik.
Omdat na het uitvallen van de boiler van CRU het elektriciteitsnet van Refineria Isla geheel op zichzelf opereerde en uitsluitend om de raffinaderij zelf van elektriciteit te voorzien, raakte de stroomvoorziening op het eiland in de problemen. Dat legt Aqualectra uit in het persbericht. Het veiligheidssysteem houdt namelijk wél rekening met een bepaalde bijdrage aan het Curaçaose net door de raffinaderij. Bij het wegvallen van die connectie ontstaan er schommelingen in de frequentie, treedt vervolgens het veiligheidssysteem in werking en valt de stroom weg.
Aqualectra hanteert een frequentie van 50 Hertz als norm voor het leveren van stroom. Daarboven of daaronder wordt het veiligheidssysteem automatisch geactiveerd en een buurt afgesloten van stroom. ,,Ook als er, zoals de afgelopen dagen, voldoende capaciteit is”, aldus het persbericht. ,,Het systeem brengt de frequentie weer terug op 50 Hertz en op die manier de stabiliteit.”
In samenwerking met CRU zijn de elektriciteitsnetten van het eiland en de raffinaderij weer aan elkaar gekoppeld. Nu boiler 2 weer in gebruik is genomen, zal de situatie zich naar verwachting weer normaliseren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.