Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is geen verband tussen de aanwezigheid van gepantserde voertuigen, de huidige situatie in Venezuela en de motie die vorige week door de Tweede Kamer werd aangenomen.

pantservoertuigDat zegt Defensie Caribisch gebied in reactie op de onrust die is ontstaan op sociale media.
Beelden van twee gepantserde voertuigen van het type Boxer, die rondrijden op Curaçao, werden vorige week gedeeld op Facebook. Deze waren op het eiland in het kader van de oefening Explosive Engineers, die van 29 mei tot 6 juni, heeft gedraaid op het oefenterrein Wacawa. Hier heeft het Antilliaans Dagblad ook verslag van gedaan.
De genie-eenheid van de Koninklijke Landmacht had zijn eigen vaste voertuigen - de boxers - vanuit Nederland verscheept om hier te trainen ‘op een wijze zoals zij dat niet kunnen in Nederland of elders in Europa’. De boxers zijn op 27 mei met zeetransport aangekomen op Curaçao en, geheel volgens planning, afgelopen weekend weer op transport gezet richting Nederland. Om dat te kunnen doen, moesten de voertuigen natuurlijk wel van Wacawa naar de haven gereden worden. ,,Defensie Caribisch gebied betreurt het feit dat er onrust is ontstaan en hoopt met dit bericht de onrust weg te nemen.”
Eerder al zorgde de motie die door een meerderheid van de Tweede Kamer werd aangenomen voor oproer. Met het aannemen van de motie werd de Nederlandse regering verzocht om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden militaire verdediging van het Caribisch gebied in samenwerking met landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Niet omdat het op dit moment direct nodig is, maar omdat een overeenkomst hierover tot nu toe ontbreekt en niet duidelijk is in hoeverre landen elkaar te hulp schieten en waar die hulp uit zou bestaan.
Door een vrije interpretatie van dit nieuws werd bij velen de indruk gewekt dat er een oorlog met Venezuela op de loer lag. Dat is niet zo. Defensiewoordvoerder Canan Babyigit benadrukt dat de relaties met het buurland nog altijd goed zijn. Ook premier Eugene Rhuggenaath probeerde de bevolking eerder al gerust te stellen. ,,Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er versterkte inzet van Defensie nodig is in het Caribisch gebied met betrekking tot Venezuela”, zo zei hij.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).