Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Curaçao speelt op dit moment een belangrijke bemiddelende rol bij het oplossen van de problemen tussen ConocoPhillips en PdVSA.

conoco Hierbij richten de partijen zich op het op korte termijn verhogen van de productie van de raffinaderij met een mogelijke strategische partner, waardoor PdVSA in staat zal zijn om de schulden aan ConocoPhillips te betalen.
Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren in de Staten gezegd. De minister-president is positief gestemd over de gesprekken die de vakbonden hebben gehad met PdVSA in Venezuela. ,,Hierdoor kon ook Refineria di Kòrsou (RdK) in gesprek met PdVSA treden en konden we werken aan een kortetermijnoplossing. Er is nu een opening om samen met PdVSA een derde partij te zoeken om de productie van de raffinaderij voor 2019 te verhogen. Daarmee komt de export weer op gang waardoor schulden terugbetaald kunnen worden”, aldus Rhuggenaath.
Op de langere termijn wordt gezocht naar een strategische partner voor na 2019. ,,Daarover kan ik zeggen dat we weliswaar één vogel hebben laten vliegen, zoals Statenlid Marilyn Moses (MP) heeft gesteld, maar het was wel een vogel zonder vleugels en eentje die geen eieren legde. Omdat we tijdig de ontwikkelingen met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) hebben opgezegd, is de weg geopend om andere mogelijke partners te benaderen. Nu kan ik die tien andere vogels weer proberen te vangen”, zo stelde Rhuggenaath.
Volgens de premier is er goed contact geweest met ConocoPhilips om de beslagen op tegoeden en activa van PdVSA dusdanig op te heffen dat het eiland er geen negatieve gevolgen van hoefde te ondervinden en waardoor er nog genoeg producten voor de lokale markt geleverd kunnen worden en Aqualectra kan blijven draaien. De Curaçao Refinery Utilities (CRU)-plant is ook gereed om de productie weer op te starten, zo is naar voren gebracht. Dit werd later op de avond bevestigd door overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). ,,Boiler 2 van CRU is weer in gebruik. Hierdoor kunnen de installaties van de Isla-raffinaderij weer operationeel worden.”
Nu boiler 2 weer in gebruik is kan CRU zich richten op de reparatie van boiler 3. Het streven is dat boiler 3 eind september weer in gebruik kan worden genomen. Als dat gebeurt kan boiler 2 uit de roulatie worden gehaald voor een grondige inspectie door het Stoomwezen. De boilers en andere installaties van CRU zijn van essentieel belang voor de raffinaderij. Zoals bekend had CRU de laatste tijd problemen met de levering van de utiliteiten aan de Isla. Normaal gesproken levert CRU stoom, stroom, water en druk aan de Isla-raffinaderij.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).