Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) laat een assessment uitvoeren van de staat van de circa 3.500 hotelkamers op Curaçao.

hotelsAanleiding is de toenemende airlift naar het eiland, waarbij de vraag zich aandient: beschikt Curaçao over voldoende verzorgde hotelkamers, nu en in de toekomst?

Voormalig voorzitter van Chata Edward Suares heeft er een hard hoofd in, hij schat dat 40 procent van de hotelkamers op het eiland in matige tot slechte staat verkeert. ,,Curaçao beschikt over iets meer dan tweeduizend goede kamers. Dat is niet voldoende.”

Een extra vlucht van JetBlue vanuit New York, komende maand, drie extra vluchten van Copa in juli, vier extra vluchten van Avianca in augustus en de inaugurele vlucht van Condor Airlines in november vanuit Frankfurt: het toerisme naar Curaçao zit in de lift. ,,Maar als je niet voldoende hotelkamers hebt, ben je die extra airlift ook zo weer kwijt”, zegt Suares. ,,Er moeten dringend nieuwe kamers bijkomen, maar ja, het geld, hè?”

Volgens het masterplan voor het toerisme zou de sector 40 miljoen dollar bij banken lenen voor het upgraden van het toeristisch product op Curaçao. Om die lening te kunnen aflossen, zou er volgens het plan een noodfonds komen, waarin de belastinginkomsten uit het toerisme worden gestort. Aan die voorwaarden is nog niet voldaan, zegt Suares. ,,Er moet geïnvesteerd kunnen worden, dat geld moet er komen. Stilstand is achteruitgang. Curaçao loopt ver achter bij Aruba. Bonaire richt zich op duiktoerisme en heeft een uitgebreid culinair aanbod ontwikkeld. Op Curaçao zouden wij zoveel meer kunnen doen. Misschien is het tijd voor benoeming van een minister van Toerisme? Iemand uit de hotelsector die begrijpt dat het in het toerisme gaat om airlift èn hotelkamers èn transport èn culinair aanbod èn evenementen èn ontspanning. Als die mix niet compleet is, dan kun je groei van het toerisme vergeten.”

Afgesproken is, zegt Suares, dat het Curaçao Toeristen Bureau (CTB) zich uitsluitend focust op marketing van het eiland. Om toeristen naar het eiland te trekken pleit Suares voor jaarlijks terugkerende evenementen, georganiseerd door bedrijven die daar succesvol in zijn en die fungeren als partners van het CTB dat de events promoot. ,,Curaçao Nort Sea Jazz Festival, KLM Marathon, Amstel Curaçao Race, deze populaire happenings moeten in ere worden gehouden, en er moeten er meer van komen, het hele jaar door. Kleine en grote muziekfestivals, culinaire feesten, sportieve evenementen, we moeten meer ondernemen om ons te onderscheiden in de regio.”
Het momentum is nu, zo benadrukt Suares. ,,We staan nu voor aanmerkelijke uitbreiding van het aantal vluchten naar Curaçao, en moeten ervoor zorgen dat ons hotelproduct op orde is. De helft van de hotelkamers op het eiland is de gevraagde prijs voor overnachting niet waard. We moeten ons meer gaan verplaatsen in de toerist, ervaringen peilen, en die mensen reden geven om terug te komen naar het eiland.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).