Van een onzer verslaggevers
Willemstad - MyMalls scoort hoog op bezorgtijd en klantenservice, maar rekent tegelijkertijd veruit de hoogste prijs. eZone biedt de laagste prijs voor de bezorging, maar bezorgt niet thuis: het pakket moet bij een verzamelpunt worden opgehaald.

postMyUS en Aeropost bieden beide redelijke prijzen en bezorgtijden, maar de klantenservice moest vijf keer worden benaderd om het pakket bezorgd te krijgen. PuntoMio biedt lage prijzen, maar de klantenservice moest zelfs zes keer worden benaderd om het pakket bezorgd te krijgen.

RE-Quest, een naar eigen zeggen onafhankelijk onderzoeksbureau dat in 2014 werd opgericht, heeft een ‘mystery shopping’-onderzoek uitgevoerd bij vijf bezorgdiensten op Curaçao. ,,Tien keer is een identiek pakket besteld vanuit Amerika. De uitkomsten laten echter grote verschillen zien in prijs, bezorgtijd en geleverde service.”

Consumenten op Curaçao worden soms geconfronteerd met een beperkte keuze en hoge productprijzen op de lokale markt, aldus Renske Pin van Research & Consultancy. Online shopping, specifiek in Amerika bij bijvoorbeeld Amazon of FashionNova, biedt een alternatief. ,,Maar wat zijn de snelste en goedkoopste manieren om producten thuisbezorgd te krijgen?”, zo vraagt RE-Quest.

In het onderzoek zijn de bezorgkosten, bezorgtijd en klantenservice van vijf bezorgdiensten vergeleken: Aeropost, eZone, MyMalls, MyUS en PuntoMio (Cpost). Een mystery shopper heeft via elke bezorgdienst twee keer hetzelfde pakket besteld. Pin legt uit: ,,Eén keer met het doel het pakket zo goedkoop mogelijk thuis te ontvangen en één keer met het doel het pakket zo snel mogelijk thuis te ontvangen.”

De resultaten tonen grote verschillen in bezorgkosten, bezorgtijd en klantenservice. De top drie goedkoopste bezorging wordt gevormd door Ezone, PuntoMio (CPost) en Aeropost. De top drie snelste bezorging bestaat uit: MyMalls, MyUS en EZone. Terwijl bij de top drie beste klantenservice het gaat om: MyMalls, MyUS en EZone.

,,Bij bestellingen in de VS moeten klanten rekening houden met een verhoudingsgewijs hoog bedrag voor bezorging”, legt RE-Quest uit. Voor de bestelde producten met een totale waarde van 88,03 dollar varieerden de extra kosten voor bezorging van het pakket (inclusief ob en invoerrechten) van 57,56 tot 170,73 dollar (bijna twee keer de waarde van de producten). De bezorgkosten exclusief belastingen varieerden van 39,94 tot 149,34 dollar.

Belastingen bij het invoeren van producten op Curaçao zijn gebaseerd op productwaarde en tarieven afhankelijk van productgroepen (zie douane.cw/nl/tarief-van-invoerrechten). Tijdens het onderzoek werden tien keer dezelfde producten besteld met dezelfde productwaarde. ,,Opvallend was dat voor de tien identieke pakketten steeds een verschillend bedrag aan belastingen moest worden betaald. Dit varieerde van 12,06 tot 40,36 dollar.”

De bezorgtijd varieerde van één tot meer dan 22 dagen, daar volgens RE-Quest een van de pakketten van PuntoMio nog niet is bezorgd op het moment van publicatie. Alle andere pakketten werden wel bezorgd in de onderzoeksperiode.

,,In sommige gevallen verliep de geboden service moeiteloos. In andere gevallen moest er zes keer contact worden opgenomen met de klantenservice om het pakket bezorgd te krijgen, met uiteenlopende scores voor klantvriendelijkheid, oplossingsgerichtheid en duidelijke communicatie.”
Samenvattend zegt het onderzoeksbureau: ,,Om de beste bezorgdienst te kiezen om producten vanuit Amerika te bestellen, moet men overwegen wat het belangrijkste is: bezorgkosten, bezorgtijd of klantenservice.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).