Uitslag presidentsverkiezing Venezuela niet erkend
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao bevindt zich in een bijzonder delicate positie met betrekking tot Venezuela en kan alleen via de weg van de diplomatie oplossingen vinden. Dat zegt minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) in reactie op de recente ontwikkelingen in Venezuela.

rhuggenaathDe premier geeft voorzichtig aan, dat Curaçao de visie van het Nederland deelt over het verloop van de verkiezingen in Venezuela en de herverkiezing van president Nicolás Maduro. Tegelijkertijd benadrukt hij dat het meer dan ooit van belang is om de vriendschappelijke banden met het buurland te bestendigen en de recent in Caracas op initiatief van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gemaakte afspraken over grenscontrole op te volgen en in gesprek te treden met PdVSA ten behoeve van het voortbestaan van de raffinaderij op Curaçao.
VVD-minister Blok zei gisteren dat de verkiezingen in Venezuela niet eerlijk zijn verlopen. Nederland erkent de uitslag van de verkiezingen niet. Premier Rhuggenaath zegt het anders: ,,Wij hoopten dat de verkiezingen partijen dichter bij elkaar zouden brengen, dat er toenadering zou zijn tussen de regering en de oppositie, voor een vreedzame oplossing. En we hadden gehoopt dat we de legitimiteit van de verkiezingen konden erkennen.”
Curaçao wil een goede relatie met Venezuela. ,,Op Koninkrijksniveau worden de ontwikkelingen van nabij gevolgd, en als Curaçao doen wij dat des te meer. Wij bevinden ons in een bijzondere positie: geografisch dichtbij, economisch afhankelijk en kwetsbaar voor de exodus van Venezolanen uit eigen land. Maar er is ook de historische en culturele band. Dat alles maakt onze situatie heel gecompliceerd.”
De ‘Executive Order’ die de Amerikaanse president Donald Trump maandag uitvaardigde, maakt het er niet gemakkelijker op, zegt premier Rhuggenaath. ,,Dat bepaalde financiële transacties met Venezuela niet meer mogelijk zijn vanuit de Verenigde Staten kan verdere nadelige gevolgen hebben voor het in zwaar weer verkerende PdVSA. En het is te verwachten dat Maduro pogingen doet om de VS te raken, zoals nu, door diplomaten weg te sturen. De landen in de regio moeten nu samenkomen om gezamenlijk de diplomatie in te zetten om deze ontwikkeling te pareren en de politieke relaties te verbeteren. Wij zullen onze partners in de Caribische regio benaderen voor overleg om gezamenlijk de diplomatie in te zetten, ten behoeve van de eilanden en de bevolking van Venezuela.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).