Van een onzer verslaggevers

Willemstad - In de toekomst zullen organisaties en promotoren van evenementen een strengere screening moeten ondergaan, om de kans op een herhaling van een debacle als het Curaçao Ponton Festival zo klein mogelijk te maken.

Ponton Festival NEWMet bijvoorbeeld een bankgarantie zal moeten worden aangetoond dat er voldoende fondsen beschikbaar zijn om een evenement te kunnen organiseren.

Dat schrijft minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling (MEO) in antwoord op vragen van PAR-Statenlid Stephen Walroud. Het driedaagse Curaçao Ponton Festival werd op 4 april, de avond voordat het festival zou beginnen, afgelast. Daardoor raakten onder andere degenen die in de voorverkoop een kaartje hadden gekocht, leveranciers en sponsoren gedupeerd. Organisator Sumusica Curaçao bv - met als directeur Gìsgard Felida - werd op 24 april failliet verklaard. Curator Lizaima Da Costa Gomez schatte de schulden destijds op ongeveer 350.000 gulden.

Iets dergelijks is nooit geheel te voorkomen, meent Martina. ,,Maar we moeten er alles aan doen om de kans zo klein mogelijk te maken.” Behalve een strengere screening van de organisatie denkt de MEO-minister aan een ‘meer professionele audit’ van de haalbaarheidsstudie van een project.

Toeristenbureau CTB steunde het Curaçao Ponton Festival door in het buitenland reclame te maken. De promotie heeft ongeveer 75.000 gulden gekost. Daarnaast kreeg de organisatie 7.000 gulden van Curaçao Investment & Export Promotion Agency (Cinex) dat ook onder het ministerie van MEO valt. Het festival, waar internationale artiesten zouden optreden, zou naar verwachting ‘op zijn minst 1.000 toeristen’ trekken in een periode dat er normaal gesproken weinig evenementen worden georganiseerd op het eiland en het hoogseizoen van cruiseschepen op zijn eind loopt, motiveert Martina de overheidssteun. Die zouden tijdens een tweedaags verblijf op Curaçao 534.000 gulden uitgeven en ‘waarschijnlijk veel meer’. ,,De bijdrage van CTB, Cinex, Curaçao Airport Holding en Curaçao Ports Authority was niet meer dan 100.000 gulden.”

De imagoschade die is veroorzaakt door het op het laatste moment afgelasten van het muziekfestival is volgens Martina moeilijk in cijfers uit te drukken. ,,Maar de toeristen die speciaal voor het evenement naar Curaçao zijn gekomen, zijn teleurgesteld en dat is slechte reclame.” Het vertrouwen is geschaad. Volgens CTB zouden toeristen promotieactiviteiten rond toekomstige evenementen kunnen wantrouwen.

Voor de subsidie van evenementen in 2018 heeft CTB 1,2 miljoen gulden gereserveerd, zo blijkt uit de schriftelijke antwoorden van Martina in een brief van 11 mei aan Statenvoorzitter William Millerson. In 2017 was dat nog 700.000 gulden. Het toeristenbureau heeft, behalve aan het Ponton Festival, dit jaar al financiële steun gegeven aan het tumbafestival, carnaval, Seú, de dragraces, Velas 2018 en Carnival Dome. Zes projecten zijn nog ‘pending’: Tennis Legends, Flying Dutchman Festival, Jazz Meets Culture, Curaçao North Sea Jazz Festival en Curaçao Baseball Week.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).