Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Een shutdown van de Isla-raffinaderij, gehuurd en geëxploiteerd door de Venezolaanse PdVSA, dreigt in verband met de beslagleggingen door het Amerikaanse ConocoPhillips op eigendommen van PdVSA.

islabeaDat meldt Reuters. Het persbureau dat vanaf het begin de ontwikkelingen rond de beslagen volgt, baseert zich op onbekende bronnen. Om de beslagleggingen uit de weg te gaan, is PdVSA gestaakt de raffinaderij in het Schottegat en de terminal bij Bullenbaai van nieuwe olie te voorzien - dus raakt de productievoorraad op en komt de raffinage stil te liggen.
Ook zou PdVSA bezig zijn om de toevoer voor Isla op Curaçao te verleggen en over te dragen aan Citgo, de volle Amerikaanse dochter van PdVSA, in een poging andere beslagen door Conoco te voorkomen. ,,De raffinaderij zal hierdoor uiteindelijk de operatie (moeten) stilleggen”, zo citeert het gezaghebbende persbureau een informant.
Opnieuw reageren de Isla/PdVSA op Curaçao, maar ook de leiding van het Venezolaanse staatsoliebedrijf in Caracas niet. Ook internationale media melden dit. Intussen hebben de Isla-bonden een onderhoud gehad met de Isla-directie en de consul-generaal van Venezuela. ,,De directie heeft de bonden verzekerd, dat de beslaglegging vooralsnog geen gevolgen heeft voor de raffinaderij. De werkzaamheden gaan door”, zegt Gherrel Remilia, voorzitter van Isla-vakbond Apri. In een intern communiqué laat de Isla-directie het personeel weten dat ‘Refineria Isla niet geconfronteerd wordt met financiële problemen’. Alle voorbereidingen zijn getroffen voor uitbetaling van de salarissen, zoals gewoonlijk op de 27ste van deze maand, zo laat de directie weten. ,,Ook alle onderaannemers zullen hun vergoeding ontvangen op gebruikelijke wijze.” De bonden maken zich door de recente ontwikkelingen wel zorgen over de toekomst van de raffinaderij. ,,Er moet een duurzame oplossing komen”, zegt Remilia.
Minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft contact gezocht met de lokale vertegenwoordiger van ConocoPhillips, en deze deelgenoot gemaakt van zijn zorgen over de gevolgen die de beslaglegging kan hebben voor de Curaçaose economie. Namens de bevolking heeft de premier het Amerikaanse olieconcern verzocht hier rekening mee te houden en de lokale gemeenschap te ontzien.
Het ministerie van Oliezaken in Venezuela heeft tegenover Reuters gereageerd: het verwerpt de beslagen door ConocoPhillips, dat een claim van 2 miljard dollar op PdVSA toegewezen kreeg. Maar de regering-Maduro zou hebben gezegd dat PdVSA ‘een wettelijke en vredige oplossing wil’, daarmee suggererend dat PdVSA bereid is te betalen. PdVSA zou zich willen houden aan de uitkomst van de arbitrage, zoals door Conoco geïnitieerd en gewonnen nadat Venezuela in 2007 eigendommen van het Amerikaanse concern had genationaliseerd.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).