Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Als het zo zou zijn dat de Isla van de kortgedingrechter 75 miljoen aan Stichting Humanitaire Zorg, stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) en de 24 andere gedaagden moet betalen, dan zal Smoc het geld gebruiken voor de strijd voor schonere lucht. 

smoc

Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om wijkbewoners onder de rook van Isla een airco te geven, ze medische hulp en medicijnen te schenken, of de groene aanslag bij huizen te verwijderen. Dat heeft de stichting in een persbericht laten weten. De stichting verzekert dat bij een eventuele betaling een notaris erop toe zal zien dat de ruim 2 miljoen die Smoc dan zou krijgen, helemaal besteed wordt aan de bewoners in de buurt van de raffinaderij. Over het bedrag zelf schrijft de stichting dat 75 miljoen een enorm bedrag lijkt. Maar dat bedrag is in het verleden door de rechtbank vastgesteld. De rechtbank is ervan uitgegaan dat de raffinaderij in staat is dit bedrag te betalen zonder in de financiële problemen te komen. De boete van 75 miljoen was volgens Smoc overigens ook bedoeld om ervoor te zorgen dat de raffinaderij alle moeite zou doen om de uitstoot van zwaveldioxide te verminderen.In het persbericht legt de milieustichting uit dat Smoc net als de groep van 24 bewoners, mede-eiser is van de Stichting Humanitaire Zorg tegen de Isla. De milieustichting benadrukt in de verklaring dat de stichting niet de bedoeling heeft om de raffinaderij te laten sluiten. Smoc verklaart ook met vrijwilligers te werken die niet betaald worden voor het werk dat zij verzetten. De stichting ontkent de geruchten dat er wel betaald wordt voor het werk. Het bestuur van de stichting bestaat uit een huisarts, een chemisch ingenieur en een apotheker. De stichting wordt gratis door deskundigen op het gebied van raffinaderijen bijgestaan. In 2010 vonniste de rechter in hoger beroep dat de Isla een boete krijgt wanneer de raffinaderij de norm voor de uitstoot van zwaveldioxide overschrijdt. Zwaveldioxide is schadelijk voor de gezondheid, aldus de milieuorganisatie. Sinds het vonnis uit 2010 is de uitstoot van zwaveldioxide toegenomen. De gedaagden hebben daarom besloten om Isla aan de boete van 75 miljoen te houden en hebben toen beslag laten leggen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).