Van een onzer verslaggevers 
Willemstad - Ongedocumenteerde Venezolanen hebben in gevangenis SDDK een ravage aangericht in het celblok waar zij verbleven. ,,Er zijn zelfs matrassen in brand gestoken”, aldus de regering. 


sddkDe regering van Curaçao stelt dat onvoorziene kosten voor het Land, als gevolg van de crisis in Venezuela en de toestroom van Venezolanen naar Curaçao, de overheid ertoe dwingen deze mensen versneld te verwijderen. Van 63 Venezolanen in de gevangenis is vast komen te staan dat zij terug naar hun land kunnen zonder dat daardoor hun leven in gevaar komt, aldus het bericht. 
De noodzaak om deze mensen van het eiland te verwijderen, is volgens de overheid urgenter geworden gezien de schade die door hen is veroorzaakt in de gevangenis. ,,Hierdoor is er nog minder ruimte over om mensen op te sluiten.”
Er zouden momenteel nog tien Venezolanen in de gevangenis verblijven naar wiens situatie en veiligheid bij terugkeer nog onderzoek wordt gedaan. Niet duidelijk is of bij de genoemde 63 personen de zondag aangehouden groep van 41 is inbegrepen. Volgens politiewoordvoerder Reginald Huggins zijn de opvarenden van het bootje dat zondagochtend door de kustwacht bij Bullenbaai werd gespot ‘op verschillende plekken op het eiland in cellen opgesloten’. 
De groep bestond uit 35 mannen en zes vrouwen. Bij gebrek aan celruimte was het noodzakelijk om meerdere van deze personen in een cel op te sluiten, aldus de politiewoordvoerder, die aangeeft dat ‘de gehele groep zo snel mogelijk van Curaçao wordt verwijderd’.
Eveneens zondagochtend werd bij Klein Curaçao een bootje met drie Venezolanen gesignaleerd die met 82 kilo cocaïne en twee kilo marihuana richting Oostpunt voeren. Aan wal bevonden zich zes Curaçaoënaars die met twee auto’s naar Oostpunt waren gereden. De mannen hadden twee windbuksen bij zich. Zij werden door de politie gearresteerd op verdenking van een connectie met het drugstransport. Bij gebrek aan bewijs dat zij ter plekke waren om de drugsaanlanding op te wachten, zijn de zes inmiddels weer vrijgelaten.  
Volgens Kustwachtwoordvoerder Roderick Gouverneur maken Venezolaanse balseros weinig kans om ongezien aan land te komen. ,,De controle op zee is geïntensiveerd en het patrouillevliegtuig signaleert ook in het donker verdachte bewegingen. Hoe de Venezolanen in eigen land aan de grenscontrole door de kustwacht weten te ontsnappen, dat weten we niet, daarover kunnen we alleen maar speculeren, maar de paar bootjes die de Curaçaose wateren bereiken, worden door ons aangehouden. De kustwacht is er vrij zeker van dat sinds het noodlottige ongeval bij Koraal Tabak geen enkele groep meer ongezien aan land is gekomen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.