Van een onzer verslaggevers
Willemstad – ,,Een vruchtbaar overleg met positieve uitkomst.” Zo betitelt Elly Joubert van Soltuna het spoedberaad van de overheid met de agrarische sector. De gewraakte concurrerende import van groenten is van de baan. 


Groente en fruit AH FOTO JdBNamens circa honderd geregistreerde Curaçaose tuinders hebben de voorzitters van de coöperaties van Bándariba, Bándabou en Hato, de Agrarische Kooperatieve Vereniging (AKV) en Stichting Ontwikkeling Land- en Tuinbouw op de Nederlandse Antillen (Soltuna) zich gisterochtend gepresenteerd bij de overheid. De overheid was vertegenwoordigd door een team van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en een grote delegatie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Aanleiding van de bijeenkomst was de import van groenten en fruit uit de Dominicaanse Republiek, in het bijzonder van groene paprika en komkommers, die in ruime mate lokaal geteeld worden. Lokale tuinders bleven vorige week met een overschot zitten. 
,,MEO heeft erkend dat er onterecht ontheffing is verleend voor import van paprika en komkommer”, zegt Joubert. ,,Dit zou te wijten zijn aan miscommunicatie.” Tijdens het beraad is gesproken over het lokale aanbod van groenten en fruit en de bescherming van de agrarische sector op Curaçao. ,,Sinds jaren beschikt MEO over een lijst van lokaal geproduceerde groenten en vruchten die in voldoende mate geteeld worden om in de behoefte te voorzien”, legt Joubert uit. ,,Indien er twijfels zijn, dan kan de overheid navraag doen bij Agrarisch & Visserijbeheer (AVB). Die neemt dan contact op met de coöperaties van tuinders en met Soltuna, en brengt daarop advies uit. Met betrekking tot de import uit Santo Domingo was het advies van AVB negatief, maar MEO verleende niettemin ontheffing.” 
De tuinders hebben de toezegging gekregen dat dit niet meer voorkomt en die belofte is in goede aarde gevallen, zegt Joubert. ,,Het advies van AVB is dwingend. Dat was al zo, maar gisteren is de procedure voor consultatie bij de tuinders nog eens doorgesproken en iedereen heeft vertrouwen in de aanpak. De bereidheid bij de overheid om deze kwestie op te lossen is algemeen als zeer positief ervaren.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.