Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Een toestel van Insel Air moest gisteren kort na vertrek vanuit Sint Maarten terugkeren naar Princess Juliana International Airport vanwege problemen met de motor. De luchtvaartmaatschappij heeft hierdoor momenteel geen eigen toestellen tot haar beschikking.


Insel heeft geen toestel meerNa het opstijgen vanuit Sint Maarten kreeg de cockpit een melding dat er een probleem was met een motor. Conform de procedure is deze motor uitgeschakeld en heeft de piloot het toestel op gecontroleerde wijze aan de grond gebracht. Dit blijkt niet alleen uit een verklaring vanuit de directie van Insel Air, ook op video’s die omstanders hebben gemaakt is te zien dat er geen sprake is van paniek, brand of een kwijtgeraakte motor - zoals wordt gesuggereerd in verschillende media.
Het toestel is achtergebleven op Sint Maarten. Vandaag zal een onderhoudsteam met het benodigde onderdeel - een brandstofpomp - vanuit Curaçao naar het bovenwindse eiland vliegen voor het volbrengen van de reparatie. De directie van Insel Air hoopt dat het toestel snel weer de lucht in kan. Sinds vrijdag staat de enige andere Fokker 50 namelijk ook aan de grond in afwachting van een onderdeel. De luchtvaartmaatschappij heeft daardoor op dit moment geen eigen toestellen tot haar beschikking.
Dit is een direct gevolg van de aanvullende financiering die na ruim een maand nog steeds niet rond is. Het gaat hierbij om het consortium van banken - MCB Bank, Vidanova Pensioenfonds, Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en PSB Bank - en Curaçao Airport Holding (CAH). Zij zouden garant staan voor 3,6 miljoen dollar die Insel Air onder meer wil besteden aan een derde F50, zodat deze kan dienen als back-up voor als een vliegtuig uitvalt.
Gisteren is Aruba Airlines de Curaçaose luchtvaartmaatschappij te hulp geschoten op de ABC-route op basis van wetlease, waarbij zowel het toestel als de bemanning wordt ingezet. De directie hoopt voor de route naar Sint Maarten vandaag een oplossing te vinden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.