Van een onzer verslaggevers
Willemstad - TUI moet mogelijk een groot aantal Dreamliners aan de grond houden omdat er een fabricagefout in de brandstoftank van deze populaire Boeing 787 zou zijn ontdekt.


Brandstoflek TUIDe vliegtuigmaatschappij bevestigt aan de Telegraaf dat er vlak voor vertrek van een vlucht van Schiphol naar de Cariben een brandstoflek in een tank is geconstateerd. Die begon te druppelen voor vertrek. Zo’n lekkage kan ernstige gevolgen hebben en tijdens zo’n vlucht zelfs fataal worden. Een lastig probleem voor een maatschappij als TUI, die Curaçao als grootste verre bestemming heeft.
,,We hebben toen uit veiligheidsoverwegingen besloten om niet meer met dit toestel te vliegen. We hebben onze passagiers, ook de wachtenden op de bestemming, in hotels ondergebracht en een ander vliegtuig gehuurd. Dat zorgde voor een dag vertraging”, aldus de TUI-woordvoerster. Ondertussen is het toestel van TUI gerepareerd en weer in gebruik.
TUI beroept zich nu op overmacht omdat een fout tijdens de bouw van deze Dreamliner de vliegtuigmaatschappij niet toegerekend kan worden. Dat betekent dat zij nu dus niet de 600 euro schade aan getroffen reizigers hoeven te betalen. Na inspectie bleek volgens de woordvoerster van TUI dat de lekkage is ontstaan door een fout tijdens de productie van dit toestel bij Boeing. De andere 787-toestellen zijn ook direct gecontroleerd, maar deze mankeren niets. Boeing wil nog niet reageren op dit juridische geschil. Zevenhonderd gedupeerde passagiers vrezen ‘geen commentaar’ om miljarden claims te voorkomen. Gedupeerde reizigers geloven echter eerder dat TUI zich in de nodige bochten wringt om onder de wettelijke compensatieplicht uit te komen. De Nederlandse luchtvaartinspectie ILT heeft de klacht dat ‘toeristen worden wijsgemaakt dat het om een zogenaamde fabricagefout gaat’ in behandeling. Ook incassobureau EUclaim gelooft niet in de fabricagefout van Boeing, maar zoekt de schuld ook bij TUI. Zij gaan TUI voor de rechter slepen als zij niet zelf over de brug komen. Een technisch mankement is volgens de wet het risico van de vliegtuigmaatschappij, dat is geen overmacht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.