Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Onderwijs, Wetenschap Cultuur en Sport (OWCS), Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), kan en wil nog niet zeggen of het nieuwe systeem van ‘gratis onderwijs’, waarbij alleen de minst draagkrachtigen vrijgesteld worden van het betalen van onderwijskosten, het komende schooljaar ingevoerd wordt of pas het schooljaar daarop (2019/2020).

onderwijsAlcalá-Wallé: ,,We zijn nog steeds bezig met hoor en wederhoor in samenwerking met Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab). Ik vind het geenszins correct en ook niet ethisch om te praten over iets wat het ministerie nog aan het inventariseren is. Wat ik wel kan zeggen is dat de chaos zo groot is bij de inventarisatie dat de actoren nog steeds zoekende zijn naar de rest van de puzzels om het verhaal sluitend te maken. Dus het neemt iets meer tijd in beslag.”
Zij reageert hiermee op een artikel in de ochtendkrant Extra waarin Statenlid Eugene Cleopa (MAN) zich hierover uitlaat en uitlegt dat de regeringspartijen overleg gevoerd hebben en dat het zo goed als zeker is dat pas in 2019/2020 de verandering ingevoerd wordt. Cleopa was voor deze krant onbereikbaar voor commentaar. Het is ook niet duidelijk wat een dergelijk besluit zou inhouden met betrekking tot beloftes die hierover gedaan zijn aan het College financieel toezicht (Cft).
Eerder al berichtte deze krant over de problemen waarmee de huidige minister zich geconfronteerd ziet rond het gratis onderwijs. Zo zijn er geen middelen om uitvoeringsorgaan Fundashon Material pa Skol (FMS) te betalen voor 2017. Het gaat om een bedrag van 800.000 gulden. Maar, er zijn ook nog oude schulden aan FMS en aan Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC). Het ontbreekt bovendien aan richtlijnen en normen ten behoeve van FMS. Daarom kondigde de minister vorig jaar al aan dat Soab een onderzoek zou doen naar de uitvoering van Enseñansa Liber door SSC (periode 2012-2015) en FMS (periode 2015-2017). Volgens een conceptovereenkomst ontvangt FMS jaarlijks een bedrag van 1,1 miljoen gulden voor de centrale inkoop en distributie van studieboeken.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).