Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN) heeft maandag overleg gehad met regeringsvertegenwoordigers van de Dominicaanse Republiek en Dominicaanse exporteurs van groenten en fruit.

fruit Martina bepleit een duurzame samenwerking.
Tussen Curaçao en de Dominicaanse Republiek bestaat reeds een Memorandum of Understanding voor wat betreft de levering en afname van groenten en fruit. De intentieverklaring werd twee weken geleden getekend, nadat president Nicolás Maduro van Venezuela op 8 januari de sluiting van de grens met de Benedenwindse Eilanden voor onbepaalde tijd verlengde.
De Dominicaanse associatie van exporteurs ProDominicana heeft, bij monde van zakelijk vertegenwoordiger Vladimir Pimentel, toegezegd ‘de beste producten in het land te reserveren voor Curaçao’. Inzet van onderhandeling is de logistieke organisatie. De logistieke transportketen begint bij het laden van de goederen. Dit wordt gevolgd door het afleveren bij geconsolideerde magazijnen en douane-entrepots, het vullen van containers, terminalactiviteiten door de vervoerder, douaneformaliteiten bij de export, procedures aan boord van het schip en de afvaart. Gedurende de hele transportoperatie dient de elektronische papierstroom bijgehouden te worden.
De relatief grote afstand tussen de Dominicaanse Republiek en Curaçao - tien keer zo groot als de afstand met Venezuela - en de wijze van transport, maken dat aan de import van producten uit de Dominicaanse Republiek naar verhouding hoge kosten verbonden zijn. Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) op Curaçao zegt er alles aan te willen doen om ervoor te zorgen dat de afstand geen rol speelt bij de verkoopprijs van de producten. De eigenaar van Pro Dominicana heeft geopperd, dat indien het exportvolume verhoogd kan worden, door niet alleen producten aan Curaçao te leveren, maar ook aan Aruba en Bonaire, dit mogelijk kan leiden tot een lagere verkoopprijs van groente en fruit uit de Dominicaanse Republiek.
Terwijl MEO oplossingen zoekt voor het huidige tekort aan fruit en groenten op Curaçao, als gevolg van de maatregelen van Venezuela, zijn vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering en de Venezolaanse oppositie gisteren opnieuw in de Dominicaanse Republiek bijeen gekomen om te praten over oplossingen voor de crisis in Venezuela. Volgens de Dominicaanse president Danilo Medina, die bij de besprekingen aanwezig is, moet het Opec-land met hulp van mediators uit de misère kunnen komen. Na zes uur overleg op maandag, achter gesloten deuren, werd gisteren besloten tot vervolg van de discussie over onder meer de erkenning van de Asamblea Nacional Constituyente (ANC), waarheidsbevinding en beleid om de economische crisis in Venezuela te verlichten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.