Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De haven van Curaçao ligt in juli drie dagen bomvol met grote zeilschepen. Elf zogenaamde ‘tallships’ varen op 15 juli de Annabaai binnen. Het is voor het eerst dat het eiland een van de aanleghavens is op de route van Velas Latinoamérica.


Tallship EsmeraldaDe prestigieuze regatta van Zuid-Amerika is om de vier jaar en wordt dit jaar door Chili georganiseerd. Aan de editie van 2018 doen zeilschepen uit elf landen mee die in 152 dagen zeventien havens bezoeken. De regatta begint op 25 maart in Brazilië en van 15 tot en met 18 juli zijn de eeuwenoude twee-, drie- en viermasters aangemeerd aan de kades van Punda en Otrobanda. Ook het patrouilleschip Zr.Ms. Friesland van de Koninklijke Marine ligt dan in de haven.
Dat is het resultaat van jarenlang lobbyen door Lucky Ezechiëls en het team van Curaçao Sail Foundation, de stichting die het evenement op Curaçao organiseert met steun van het ministerie van Economische Ontwikkeling, toeristenbureau CTB en Curaçao Ports Authority (CPA).
Tijdens het bezoek van de elf schepen met 3.500 bemanningsleden zijn er allerlei activiteiten aan beide kanten van de Annabaai. De boten zijn drie dagen lang gratis toegankelijk voor het publiek en zowel op de kade van Punda als Otrobanda zijn twee podia. Een prachtig uitje in de vakantiemaand voor jong en oud, zo benadrukt de organisatie. De eerste en de laatste dag staan in het teken van veel traditionele rituelen zoals saluutschoten en ‘blessing of the sails’. Daarnaast zullen de schepen en hun bemanning in vol ornaat te zien zijn tijdens bijvoorbeeld ‘Admiral sailing’ en ‘Bridge sliding’. Niet alleen het binnenvaren van de schepen met de bemanning in tenue opgesteld op het dek en in de masten, maar ook het uitvaren belooft een indrukwekkend schouwspel te worden. De tallships nemen in parade afscheid en varen van oost naar west langs de zuidkust.
CPA steunt Curaçao Sail Foundation door geen liggelden in rekening te brengen. Ook hoeft niet betaald te worden voor de diensten van loodsen en sleepboten. Toeristenbureau CTB is gestart met de promotie van het grote zeilevenement. CTB verwacht dat veel toeristen uit het buitenland naar Curaçao zullen vliegen om de Sail Curaçao mee te maken, maar ook dat uit omliggende landen in de regio zeil- en motorboten naar het eiland varen.
In 1999 was er in het kader van de herdenking van het 500-jarig bestaan van Curaçao op initiatief van Lucille Berry-Haseth en Lucky Ezechiëls voor het eerst een Tallship-festival op het eiland met drie schepen: Gloria, Simón Bolívar en Windstar. Vervolgens lag er elk jaar wel een historische twee-, drie- of viermaster in de haven, maar nooit meer. Curaçao Sail Foundation onderneemt al sinds 2004 pogingen om te worden opgenomen in de Latijns-Amerikaanse Regatta. ,,Na dertien jaar lobbyen zal Curaçao nu deel uitmaken van dit geweldige terugkerende internationale nautische evenement”, aldus de stichting.
Tallships werden sinds de zestiende eeuw gebruikt voor het vervoeren van vracht. Tegenwoordig doen ze wereldwijd alleen nog dienst als opleidingsschepen van de marine en zeevaartscholen.
www.tallshipscuracao.org
www.velaslatinoamerica2018.cl
Facebook: Curacao Sail Foundation

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).