Twee Venezolanen op Curaçao gearresteerd
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het onderzoek naar de toedracht van de tragisch geëindigde overtocht van een groep Venezolanen, van wie er ten minste zes ter hoogte van Koraal Tabak zijn verdronken, heeft geleid tot de arrestatie van twee vermeende mensenhandelaars. Dit verklaart politiewoordvoerder Reginald Huggins.

koraaltabak
Terwijl de Kustwacht Caribisch gebied en rechercheurs de kust afspeuren naar menselijke resten, beschikt de politie sinds eind vorige week over aanwijzingen dat er in het geval van de tragisch geëindigde bootreis vanaf het strand nabij de havenstad La Vela de Coro sprake is van mensensmokkel. De Divisie Georganiseerde Criminaliteit (DGC) van het Korps Politie Curaçao (KPC) is belast met het onderzoek, dat zich richt op het traceren van het criminele samenwerkingsverband op Curaçaos grondgebied dat verantwoordelijk is voor de mensensmokkel. ,,Tot nu toe zijn twee personen met de Venezolaanse nationaliteit aangehouden”, zegt politiewoordvoerder Huggins. ,,Deze verdachten zullen binnenkort voor de rechter verschijnen voor mensenhandel.” De twee worden mogelijk ook vervolgd voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Het onderzoek naar het netwerk op Curaçao is in volle gang, zegt Huggins. ,,Verwacht wordt dat er meer arrestaties volgen.”
De lichamen van de verdronken Venezolanen zijn door justitie vrijgegeven. Het onderzoek is nu gericht op het doel waarvoor de Venezolanen naar Curaçao werden vervoerd. Mensensmokkel gebeurt op verzoek van de gesmokkelden zelf, bij mensenhandel is er sprake van seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting of een andere vorm van uitbuiting. Politiewoordvoerder Huggins spreekt in dit geval van mensenhandel, een netwerk op Curaçao, waarbij vermoedelijk ook sprake is van handel in wapens en drugs.
Familieleden en bekenden van de slachtoffers vragen zich, getuige de reacties op social media, af hoe de boot ongezien de grensblokkade heeft kunnen passeren. Enkele dagen eerder, in de vroege ochtend van vrijdag 5 januari, had de Venezolaanse president Nicolás Maduro het startsein gegeven voor de ‘Operación Centinela’, een grootscheepse militaire operatie om alle smokkel van grondstoffen, metalen, goederen en personen uit Venezuela te elimineren. Vanaf 4.00 uur die ochtend werden in de kustprovincie Falcón 1.472 veiligheidsagenten ingezet, ondersteund door troepen van de Venezolaanse kustwacht, marine, landmacht, brandweer, de politie, met twee helikopters, veertig patrouilles en 126 agenten op motoren, om de noordelijke provincie hermetisch af te sluiten voor toegang tot de Cariben. Diezelfde dag, in de middag, kondigde de regering in Caracas, bij monde van president Maduro, officieel de sluiting van de grens met de Benedenwindse Eilanden af.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.