International Oil Daily: Guangdong Zhenrong verliest steun Peking.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Guangdong Zhenrong Energy (GZE) heeft Curaçao ‘misleid’ door valselijk te verklaren dat het projectvoorstel voor overname en upgrading van de Isla-raffinaderij financieel gesteund zou worden door de Chinese regering in Peking.

isla
Dat meldt International Oil Daily, een uitgave van Energy Intelligence. Het bericht wordt bevestigd tegenover het Antilliaans Dagblad: het klopt dat er in november een brief is uitgegaan naar GZE dat Curaçao ‘misleid is’ door GZE over beweringen van steun van de Chinese regering.
International Oil Daily spreekt van een ‘gelekte’ brief van november van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) waarin deze ‘beschuldiging’ wordt geuit. Lokaal is dit document nog niet eerder in de publiciteit geweest.
De uitgave van Energy Intelligence met diverse vestigingen in Amerika en Europa is nogal stellig over de grote financiële problemen waarin GZE verkeert en dat het Chinese staatsbedrijf niet langer de steun geniet van het centrale gezag van de Volksrepubliek China.
GZE, voorheen een dochter van Zhuhai Zhenrong met een militaire achtergrond, verloor het support van de Chinese regering nadat de moedermaatschappij in april 2016 een filiaal werd van een andere staatsonderneming, Nam Kwong Group in Macao, die erg ontevreden is over de constante verliezen die GZE op investeringen maakt.
Zhuhai Zhenrong werd gedwongen samen te gaan met Nam Kwong, mede door de zware schulden, maar ook in een poging om Zhenrong uit de negatieve internationale schijnwerpers te halen nadat het door Amerika op de vingers was getikt in verband met de banden met Iran in 2012 toen het de grootste leverancier van geraffineerde brandstofproducten was.
International Oil Daily beschrijft hoe de Chinese anti-corruptiecampagne sinds 2013, die eerst gericht was op een schoonmaak van de olie-industrie en recentelijk ook op het leger is gericht, GZE in een ‘hulpeloze toestand’ heeft gebracht. De redactie baseert zich op ‘bronnen’. Vervolgens wordt een analist van een niet bij naam genoemde Chinese staatsbank geciteerd.
,,Guangdong Zhenrong maakt altijd verlies. De top van Nam Kwong houdt hier niet van en wil geen nieuwe investeringen meer aangaan.” Hoewel sommige kenners menen dat GZE op het punt staat van omvallen, zegt de analist dat de regering dit niet zal toestaan.
Nam Kwong is als nieuwe meerderheidsaandeelhouder erg ontevreden over Guandong Zhenrongs prestaties, maar Peking kan het zich niet veroorloven dat een staatsbedrijf failliet gaat, want dit zou gezichtsverlies zijn voor de regering.
Het centrale gezag verwijt GZE wanbeleid en wil graag zien dat het wordt samengevoegd bij een dochteronderneming van Sinopec, een groep waarmee Bingyan Chen op Curaçao eerder schermde als partner van GZE.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.