Van een onzer verslaggevers
Willemstad – Guangdong Zhenrong Energy (GZE) en Baota Petrochemical Group Ltd overleggen volgende week maandag met het MDPT over de modernisering van de Isla-raffinaderij. Dat bevestigt woordvoerder Chau Lu van GZE tegenover deze krant.


islaBaota Petrochemical werd door GZE in haar brief van 3 november aan premier Eugene Rhuggenaath (PAR) geïntroduceerd als partner om tegemoet te komen aan de urgente vereisten van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) voor de due diligence. Baota is ook gepresenteerd als dé partner die officieel garant kan staan voor de financiële en technische ‘know how’ om het moderniseringstraject van de raffinaderij succesvol uit te voeren. In de brief kondigde GZE aan binnen een paar dagen uitsluitsel te kunnen geven over de deelname van Baota. Rhuggenaath verklaarde desgevraagd dat het MDPT nu officieel door GZE op de hoogte is gesteld van de deelname van Baota als partner.
Het MDPT heeft op 16 november in een brief aan GZE een ultimatum gesteld. Het bedrijf zou binnen twee weken uitsluitsel moeten geven over de due diligence en ook moeten bewijzen dat financiële middelen en de technische kennis aanwezig zijn om het moderniseringsproject van de Isla te realiseren. Woordvoerder Lu wilde in gesprek met deze krant geen commentaar leveren op het feit dat het overleg feitelijk na het verstrijken van de deadline plaatsvindt. Ook wilde hij niet zeggen of GZE de regering om nog wat meer tijd heeft gevraagd. ,,Er is vertrouwelijke informatie in de media gelekt. Het gaat om onderhandelingen tussen GZE en de Curaçaose regering. Ik ga niet inhoudelijk in op de onderhandelingen en de details daarvan”, aldus Lu.
In de brief van het MDPT van 16 november aan GZE concludeerde het team dat het Chinese bedrijf contractbreuk heeft gepleegd door zich niet aan de verplichting te houden om de vereiste informatie te overleggen. Het team concludeerde ook dat de due diligence tot op dat moment niet voldeed. De hamvraag bij het komend overleg is in hoeverre GZE in staat is om het MDPT van het tegenovergestelde te overtuigen. Op de vraag met welke instelling GZE volgende week aan het overleg begint, verklaart Lu dat het bedrijf optimistisch is. ,,Wij zullen onze belofte aan Curaçao waarmaken. Wij hebben onze commitment uitgesproken en zullen de afspraken nakomen.”
Lu merkte in gesprek met deze krant op dat er in de media ‘eenzijdige, gekleurde informatie’ is gebracht over het project en het Chinese bedrijf. ,,Ik hoop dat de media in het vervolg accurater te werk gaan. Het lekken in de pers zorgt voor verwarring en onzekerheid”, zo zei hij.
Topman Bingyan Chen van het Chinese staatsbedrijf arriveert op 2 december op Curaçao. De vertegenwoordiger van Baota wordt de dag daarna verwacht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.