Staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties komt snel kennismaken
Door René Zwart
Den Haag - ,,Een interessante portefeuille met heel veel uitdagingen", aldus de aanstaande staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties, Raymond Knops, in het eerste interview over zijn rol in het kabinet-Rutte III.


knopsGisteravond kwam het nu nog CDA-Tweede Kamerlid als 24ste en laatste bewindspersoon op gesprek bij formateur en beoogd minister-president Mark Rutte. Na afloop antwoordde hij op de vraag of hij iets met de Caribische delen van het Koninkrijk heeft: ,,Heel veel en over een aantal dagen, als het in mijn portefeuille zit, nog meer."
Knops is er één keer geweest. ,,Dat was in 2005. Niet voor vakantie, maar met de vaste Kamercommissie voor Defensie. We hebben toen Curaçao, Aruba en Sint Maarten bezocht. Dat is alweer twaalf jaar geleden dus er zal intussen wel het een en ander veranderd zijn. Ik heb nu nog niks ingepland, maar ik zal er snel naar toe gaan. Met een onbevooroordeelde en open blik. Ik ga graag in gesprek met de regeringen en de mensen van de eilanden."
Knops zegt zich er ten volle bewust van te zijn dat het koninkrijksdossier niet eenvoudig is. ,,Het is een gevoelig terrein. Ik ben nog niet beëdigd en dus ook nog niet begonnen. U kunt zich voorstellen dat ik er na mijn beëdiging met grote prioriteit aandacht aan ga besteden. Ik ben ervan overtuigd dat ik samen met de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Kajsa Ollongren, red) en de andere collega's in het kabinet de komende jaren een aantal mooie dingen op dit terrein kan doen."
De opvolger van Ronald Plasterk weet dat er een stevig probleem op hem ligt te wachten: de ruzie met de Sint Maartense regering over de voorwaarden voor het financieren van de wederopbouw. ,,Ik ga daar nu geen uitspraken over doen. Er ligt een brief van dit kabinet. Zodra ik ben beëdigd, ga ik mij er heel goed in verdiepen en dan hoort u meer."
Dat de keuze voor de post Koninkrijksrelaties op Defensiespecialist Knops is gevallen, heeft Den Haag verrast. ,,Dat is het grappige van hoe het in Den Haag gaat. Iedereen, ook journalisten, wist hoe het zou gaan en toch is het anders gelopen. Het is altijd goed om op een ander dossier actief te zijn dan waarvan je veel verstand hebt. Ik heb veel bestuurlijke ervaring en die wil ik graag inzetten voor deze portefeuille. Ik kijk er erg naar uit."
Knops zegt nergens op te hebben gerekend. ,,Ik heb er altijd heel nuchter in gezeten. Ik heb aangegeven te ambiëren Kamerlid te worden. Als de partijleiding een beroep op je doet om deze functie in te vullen, heeft men dus veel vertrouwen in je. Het is nu aan mij om dat samen met de collega's in het team waar te maken. Ik ben buitengewoon content en vereerd dat ik dit mag gaan doen. Het is een eerbare functie met heel veel uitdagingen. Ik denk dat ik daar met mijn achtergrond en ervaring veel aan kan toevoegen."
Naast Koninkrijksrelaties gaat Knops zich ook bezighouden met de digitale overheid, grensoverschrijdende samenwerking en rijksvastgoedbedrijf. Vandaag houdt de nieuwe ploeg een zogeheten constituerende vergadering waarin de portefeuilles formeel worden verdeeld. Morgen is de beëdiging door koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde met de traditionele bordesscene waarna het kabinet-Rutte III zijn eerste ministerraad houdt. Vrijdag volgt de eerste Rijksministerraad in nieuwe samenstelling.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).