Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën heeft vorige week tijdens een meeting met actoren bij de ontwikkeling van de binnenstad aangegeven voorstander te zijn van een ‘duty free’ Punda.

pundaOok minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling staat hierachter. ,,De intentie is er, nu samen het plan uitwerken”, zegt Mahesh Mukhi, vicevoorzitter van Downtown Management Organization.
De vertegenwoordiging van ondernemers in het stadscentrum, Downtown Management Organisation (DMO), pleit al jaren voor een belastingvrije zone in het hart van de stad, opdat winkeliers in Punda kunnen concurreren met duty free shops op de luchthaven en met de verkoop aan boord van cruiseschepen. Deze ‘oneerlijke concurrentie’ wordt door DMO aangevoerd als een van de redenen voor de sinds jaren almaar groeiende leegstand in de binnenstad.
Minister Gijsbertha heeft aangegeven dat er een platform moet komen van de publieke en private sector voor een economische analyse. Diverse commerciële scenario’s dienen onderzocht te worden, en de omvang en afbakening van de belastingvrije zone dienen te worden bepaald. ,,Hoe dit proces zich zal voltrekken is nog niet bekend. Over een paar weken weten we meer”, zegt Mukhi, die aangeeft dat er wekelijks overleg met de overheid plaatsvindt over de ontwikkeling van de binnenstad. Eerder had toenmalig minister José Jardim van Financiën ook al aangegeven achter het projectvoorstel voor een duty free binnenstad te staan.
Het doel is nu te komen tot een toeristische zone met een mix van historische en culturele attracties, zo staat in het Strategisch Toeristisch Masterplan 2015-2020. Het Managementplan van Historisch Willemstad is na goedkeuring van de ministerraad in dit Toeristisch Masterplan opgenomen. Dit plan, waarin bezichtiging van Willemstad Werelderfgoed gekoppeld wordt aan culturele evenementen, een aantrekkelijke horecamix en een variëteit aan winkels moet de binnenstad aantrekkelijk maken voor zowel toeristen als inwoners van Curaçao.
Volgens Stuart Till, cfo van Penha Holding en actief lid van DMO, kan Punda gered worden en opbloeien door het stadscentrum belastingvrij te maken. In 2015 gaf Till een overtuigende presentatie aan de Rotary Club over de bedrijfseconomische mogelijkheden en ‘de creatie van honderden nieuwe banen’. Ernst & Young deed ook uitvoerig onderzoek naar de (on)mogelijkheden van een belastingvrije binnenstad.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).