Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Insel Air International bv is definitieve surseance van betaling verleend. Dat wil zeggen: de surseance is met een jaar verlengd tot en met 31 augustus 2018. Niet één schuldeiser stemde gistermiddag tegen tijdens de drukbezochte crediteurenvergadering in de grote zaal van het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein.

inselmap
Door de grotere drukte dan kennelijk verwacht duurde het enige tijd voordat iedereen door het veiligheidspoortje was en de zitting, bijna een uur later dan gepland, kon beginnen. Gespannen werd uitgekeken naar de beslissing van het gerecht. Voordat het zover was verzocht rechter(-commissaris) Pieter de Kort het management een presentatie te geven en ook de in maart dit jaar door het gerecht aangestelde bewindvoerder om zijn advies uit te brengen.
,,Onze toekomst is in jullie handen”, aldus Gilles Filiatreault, begin dit jaar als interim-executive chairman aangesteld door de overheid, die Insel een noodkrediet heeft verstrekt van 33,1 miljoen gulden. ,,We weten dat er belangstelling is van een strategische partner (doelend op Synergy, meerderheidsaandeelhouder van luchtvaartmaatschappij Avianca, die met de regering in gesprek is, red.) maar formeel zijn wij daarvan niet op de hoogte.”
Hulp van buitenaf is echter geen noodzaak (en de crediteuren worden er niet beter van als daardoor de schulden niet afnemen, red.). In de huidige ‘stand alone operation’, dat wil zeggen: gebaseerd op eigen kracht en autonome groei zonder een eventuele strategische partner, kan Insel aan de lopende verplichtingen voldoen en komen er geen schulden meer bij.
Volgens chief financial officer André Delger zat Insel in juli nog een half miljoen dollar in de min - hoewel de cashflow wel positief was - terwijl augustus naar verwachting ‘break-even’ wordt afgesloten. Vanaf september zal het financieel een stuk beter zijn, als dan na afronding van de afvloeiing van overtollig personeel ook de loonkosten veel minder zullen bedragen. En vanaf oktober projecteert de directie twee ton plus per maand.
En dit is met het huidige basic - ofwel worstcasescenario, waarbij enkel nog gebruik wordt gemaakt van twee F50-propellertoestellen met een capaciteit van 50 passagiers. Maar eindelijk is er volgens Filiatreault nu ook zicht op ingebruikneming van de eerste MD-jet met 152 stoelen. In de rechtszaal noemde hij een termijn van ‘hopelijk twee weken of eerder’.
Zodra dit het geval is zal de eerste vlucht met deze MD worden uitgevoerd naar Sint Maarten. Op deze bestemming vliegt Insel ook in het basic-scenario, maar met de F50 die langzamer en kleiner is. De MD zal leiden tot hogere inkomsten, lagere kosten en dat in minder vliegtijd.
De Insel-top vroeg gistermiddag de steun en het vertrouwen van de crediteuren en benadrukte dat de gepresenteerde cijfers - ‘no hidden numbers’ - aantonen dat het kán; dat er weer muziek zit in Insel. Het Land zal gevraagd worden om de lening op een later tijdstip te kunnen aflossen; over tien in plaats van over vijf jaar.
De vennootschap heeft een totale schuld van circa 200 miljoen gulden (en nog altijd formeel een vordering van zo’n 130 miljoen gulden op Venezuela, maar daar rekent bijna niemand meer op) en de rechter-commissaris telde gisteren 825 grote en kleine crediteuren. Insel bevindt zich volgens bewindvoerder Rogier van den Heuvel in een ‘recovery mode’. ,,Het kan niet slechter, alleen maar beter.” Er zijn volgens hem geen rationele argumenten om tegen verlenging van surseance te stemmen. Dat gebeurde dan ook niet.
Op pagina 4
Opluchting bij directie groot


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).