Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Niet alleen kansarme, maar ook jongeren met een baan en een degelijke opleiding gaan steeds vaker het verkeerde pad op. Meer factoren dan alleen armoede bepalen of iemand in de criminaliteit belandt. Dat zegt minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie desgevraagd.


GirigorieVorige week vrijdag schoot de politie een overvaller dood nadat hij met twee anderen op heterdaad werd betrapt. Het drietal had de bewoner van een huis in de Roosendaalweg mishandeld en bedreigd met een kapmes en wilde geld. Later werd bekend dat de doodgeschoten man pas 20 jaar oud was en hij zijn werkkleding nog aan had. 
Girigorie had ook als advocaat al te maken met goed opgeleide of werkende jongeren die de wet hadden overtreden. ,,We moeten beter uitzoeken welke andere factoren dan armoede meespelen.” De minister geeft aan dat vanuit Justitie geprobeerd wordt criminaliteit te voorkomen op basis van drie pijlers. Een daarvan is jeugdpreventie. Hij noemt als voorbeeld een van de projecten voor de jeugd: ‘Ami, mi mes i mi logro’ (ik en mijn doel, red). ,,Honkbalclub Santa Maria Pirates probeert door middel van sport de jongeren zelfredzaam te maken. Daarnaast beginnen we op korte termijn met de uitvoering van het urgentieprogramma in de buurten dat ook is gericht op jongens en meisjes.”
Volgens Girigorie staat de overheid open voor projecten die vanuit de samenleving worden aangedragen. ,,Via het Criminaliteitsfonds sponsoren we projecten voor preventie van jeugdcriminaliteit.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).