Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao loopt jaarlijks meer dan 10 miljoen gulden aan belastinginkomsten uit het toerisme mis doordat de overheid de regels die voor hotels gelden, niet toepast op bed & breakfast en andere accommodaties. Dat zegt Miles Mercera, ceo van de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata). 

toerismeVoor de duurzame ontwikkeling van de toerismesector, zegt Mercera, is het essentieel dat er een ‘level playing field’ is. Een situatie waarbij alle ondernemers die kamers of slaapplaatsen aan toeristen verhuren, hun verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van deze voor Curaçao uiterst belangrijke sector en belasting bijdragen. 
De ceo van Chata zegt geen tegenstander te zijn van alternatieve accommodaties. ,,Feit is dat reizigers vandaag de dag nieuwe manieren vinden om toeristische bestemmingen te ontdekken en dat zij op zoek gaan naar een ander type verblijf, een andere ervaring. De hotelindustrie, zowel wereldwijd als ook lokaal, is zich daar terdege van bewust en beantwoordt deze trend met innovatie van haar product. Ook op Curaçao investeren hotels flink in vernieuwing van de service en faciliteiten om hun marktaandeel te kunnen behouden.” 
Internetapplicaties en social media hebben de toegang tot het aanbod van de meest uiteenlopende accommodaties voor toeristen vereenvoudigd. Bookingsites als Airbnb, Booking.com, Expedia en Homeaway.com zijn zeer succesvol. ,,Deze reuzen zouden ook financieel bij moeten dragen aan de ontwikkeling van een bestemming die zij promoten”, zegt Mercera. ,,Het is tijd voor de ‘sharing economy’, waarbij verantwoordelijkheden worden gedeeld en gezamenlijk voordeel wordt genoten.”
Chata doet een dringend beroep op de overheid om met wet- en regelgeving te komen die afrekent met het groeiend aantal kamers en logies voor toeristen op Curaçao waarvoor geen omzetbelasting wordt afgedragen. ,,Door gebrek aan toezicht en controle van de overheid op de alternatieve markt, loopt Curaçao jaarlijks miljoenen guldens aan belasting mis”, zegt Mercera. Chata heeft berekend dat het op jaarbasis om een bedrag van tenminste tien miljoen gulden gaat. 
Iedereen is het erover eens, aldus Mercera, dat Curaçao behoefte heeft aan meer promotie wereldwijd. ,,Het huidige marketingbudget biedt daartoe echter geen mogelijkheden. Wij zijn financieel te beperkt om Curaçao internationaal te positioneren als een top toeristische bestemming. Er zijn dringend extra middelen nodig.”Mercera wijst erop dat de overheid in januari van dit jaar een overeenkomst met Airbnb heeft gesloten voor het innen van belasting, maar dat Chata momenteel, zeven maanden later, nog steeds wacht op een update van de gemaakte afspraken en de wijze waarop deze al dan niet zijn geïmplementeerd. ,,Ongeveer 15.000 personen maken voor het boeken van een reis naar Curaçao gebruik van het Airbnb-platform. Het innen van omzetbelasting is niet de enige manier om tot een ‘level playing field’ te komen, maar het is alvast en goede start.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).