Wapens, munitie en administratie in beslag genomen
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - In het kader van het nieuw aangekondigde beleid van Justitieminister Quincy Girigorie (PAR) om beter zicht te hebben op de wapenhandel op het eiland, zijn gisteren bij verschillende wapenimporteurs en schietclubs controles gehouden.

 

girigorie

Hierbij zijn verschillende artikelen - waaronder wapens, munitie en administratie - in beslag genomen voor nader onderzoek.
De controles werden uitgevoerd door personeelsleden van Bureau Bijzondere Wetten, die wapenvergunningen uitgeeft. Tegenover deze krant laat de minister van Justitie weten dat het hoog tijd is het wapenbeleid op het eiland aan te scherpen en dit waterdicht te maken. ,,Gezien de groeiende criminaliteit op Curaçao waarbij steeds vaker gebruik wordt gemaakt van een vuurwapen en we ons ervan bewust zijn dat het aantal vuurwapens op Curaçao ongekend hoog is, is het noodzaak de controle op dit gebied te intensiveren. We weten dat wapens illegaal worden geïmporteerd - daarom moeten ook de controles in de haven worden versterkt - maar wat blijkt is dat vuurwapens steeds vaker ook via de legale weg de criminelen bereiken. Als er geen controles ‘in place’ zijn, is de weg voor de criminelen vrij om deze vuurwapens - die legaal op het eiland zijn aangekomen - in handen te krijgen.” De Justitieminister benadrukt dat het niet zo is, althans daar is nog geen aanwijzing voor, dat de wapenimporteurs criminelen zelf in aanraking brengen met de wapens. ,,Maar een gebrek aan controle maakt het voor de criminelen wel gemakkelijker.”
Bij de controles bij schietclubs en wapenimporteurs is gisteren volgens Girigorie onder andere administratie in beslag genomen, waarin wederom onregelmatigheden zijn aangetroffen. Zo zou de hoeveelheid wapens bijvoorbeeld niet overeenkomen met het aantal dat in de administratie werd aangetroffen. De wapenimporteurs zijn op dit moment geen verdachte, zo geeft Girigorie te kennen. ,,Het kan zijn dat er in de toekomst ontwikkelingen zijn in de zaak die tot bepaalde verdenkingen kan leiden, maar dat is op dit moment niet het geval.”
Deze krant meldde afgelopen zaterdag reeds dat het Korps Politie Curaçao een onderzoek is begonnen waarbij het reilen en zeilen bij legale wapenimporteurs onder de loep wordt gelegd. Hoewel de controles nog maar een week gaande zijn, waren al snel ongeregeldheden aangetroffen. Zo bleek onder andere dat bepaalde vergunningen zijn afgegeven zonder dat hiervoor de juiste procedure is bewandeld. In het kader van het onderzoek werden toen al wapens afgenomen en een aantal vergunningen ingetrokken. Minister Girigorie kondigde als gevolg hiervan een tijdelijke stop aan voor de uitgifte van de ‘Bij zich hebben’-wapenvergunning.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).