Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De directie van Damen in Nederland zal in augustus een beslissing nemen over de wijze en het tijdstip van het transport van twee drijvende dokken naar Curaçao.

damen
Directeur Jaap de Lange van Damen Shiprepair Curaçao zegt dat er op de nieuwe locatie van de dokken in de Curaçaose haven eerst moet worden gebaggerd. Anders dan een droogdok bestaat een drijvend dok uit een drijvend platform, dat door middel van ballasten onder water gebracht kan worden. Het stalen platform heeft aan beide zijden opstaande stalen wanden, zijkasten genoemd, die dienen voor het stabiliseren van het ondergedompelde platform. ,,Op Curaçao zijn er alleen droogdokken”, zegt directeur De Lange. ,,Zodra de drijfdokken hier zijn zullen we op proef gaan dokken, opdat de werknemers daar ervaring mee krijgen.”
Voordat het zover is, moet er nog gebaggerd worden, aldus De Lange. ,,De plaats waar de dokken komen te liggen is bepaald, daar zullen voorbereidingen worden getroffen om de plek gebruiksklaar te maken.”
Het grootste van de twee drijvende dokken zal ten minste 230 meter lang zijn en 30 meter breed. Het gaat om twee dokken die al langere tijd in bezit zijn van Damen, en die geheel worden gerenoveerd alvorens naar Curaçao te worden overgebracht. ,,Er is besloten de renovatiewerkzaamheden in Nederland te laten verrichten, omdat de werf op Curaçao momenteel helemaal vol ligt met schepen voor reparatie, en wij geen droogdok en geen mankracht kunnen missen voor het renoveren van een drijfdok. De bedoeling is, dat wanneer de drijvende dokken op Curaçao aankomen, begin volgend jaar, dat deze zo snel mogelijk kunnen worden ingezet voor de klanten, waarvan er nu van tijd tot tijd enkele buitengaats liggen te wachten op het vrijkomen van een dok.” Met de nieuwe drijvende dokken zal Damen Shiprepair Curaçao haar capaciteit bijna verdubbelen. De directeur ziet voor de Curaçaose werf, die sinds de overname door Damen in februari van dit jaar met winst heeft gedraaid, vele groeimogelijkheden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).