Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is de harde realiteit: de bezorging van brieven is te duur. CPost heeft geen alternatief en moet zich aanpassen aan een veranderende wereld. De plaatsing van community mailboxes is slechts een van de maatregelen om de kosten te drukken van een verliesgevende dienstverlening.


Community mailbox CpostDat zegt CPost-directeur Andy Luisa. Nadat eerder al onder andere in Marchena en Groot Kwartier gemeenschappelijke brievenbussen werden geplaatst, zullen binnenkort ook op pleinen in Kas Grandi en Coromoto community mailboxes worden geïnstalleerd. ,,Bittere noodzaak”, zegt Luisa. Want het aantal brieven dat dagelijks moet worden bezorgd, blijft afnemen. Particulieren sturen elkaar al jaren nauwelijks nog een brief en klanten van bijvoorbeeld utiliteits- en telecombedrijven en banken ontvangen hun rekeningen en andere correspondentie steeds vaker digitaal. ,,Een postbesteller van ons bedrijf verdient ongeveer 2.000 gulden per maand, terwijl het rondbrengen van de post amper 500 gulden opbrengt”, illustreert Luisa de kritieke situatie. ,,Het gaat ons erom dat onze 200 werknemers hun baan behouden.”
Aanvankelijk was er nogal wat weerstand tegen het plaatsen van postbussen op een centrale plek in de buurten. Ombudsman Keursly Concincion noemde het project vorig jaar oktober in een rapport ‘onwettig’ en vond dat er te weinig rekening werd gehouden met mensen met een fysieke of psychische beperking. Luisa weerlegde de kritiek direct en zei destijds dat het plaatsen van community mailboxes via een ministerieel besluit volgens de wet gebeurt. Bovendien zouden kinderen en kleinkinderen, net zoals dat gebeurt met het innen van het pensioen, ook de post kunnen ophalen voor ouders en familieleden die minder goed ter been zijn.
Ook nu weer benadrukt de CPost-directeur dat de parken met gemeenschappelijke brievenbussen onderdeel vormen van een project om het sociale leven in de wijken nieuw leven in te blazen. ,,Waar pleinen worden aangelegd of gerenoveerd, komen community mailboxes”, zegt Luisa. ,,Vorig jaar hebben we op initiatief van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning zeven buurten bezocht. De bewoners konden ideeën aandragen. Als CPost hebben wij de noodzaak van het gebruik van community boxes toegelicht.”
Maar er gebeurt veel meer om het bestaansrecht van het bedrijf veilig te stellen. Luisa noemt de mogelijkheid om via www.goisco.com boodschappen te bestellen. ,,CPost levert de bestelling op het gewenste tijdstip thuis af. Een mooi voorbeeld van hoe je als bedrijven kunt samenwerken. We maken gebruik van onze sterke punten om diensten aan te kunnen bieden die verwant zijn aan het traditionele post bezorgen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).