Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nadat eerst eind vorige week op Bonaire olieresten werden aangetroffen, zijn er gisteren ook op Aruba en Curaçao resten hiervan ontdekt.


Olie Klein CuracaoIn verband met de vondst van olieresten worden er vandaag extra controles bij de stranden gehouden, aldus directeur Sabine Berendse van Sea Turtle Conservation (STCC) tegenover deze krant. De instantie heeft gisteren op Klein Curaçao een inventarisatie gehouden en organiseert morgen een schoonmaakactie. Op Aruba heeft de natuurgroep TurtugAruba melding gemaakt van olieresten bij Andicuri en Dos Playa, aldus Noticia Cla. Daar heeft de regering gisteravond een persconferentie gehouden over de situatie op het eiland. Premier Mike Eman verklaarde dat de effecten van het olielek dagen later nog merkbaar zullen zijn.
Volgens Berendse is gisteren bij Klein Curaçao op 83 individuele plekken resten olie aangetroffen, die varieerden van kleine vakjes van minder dan 1 centimeter tot vlekken die net zo groot zijn als een volwassen hand. De vlekken zijn gevonden bij Turtle Beach, een deel van Klein Curaçao waar dagjesmensen over het algemeen niet naar toe gaan. ,,De resten die bij Klein Curaçao zijn aangetroffen, zijn verhard: de olie heeft zich aan het zand vastgehecht, dat maakt het voor ons gemakkelijk om het op te ruimen”, aldus Berendse. ,,We moeten na de schoonmaak nog kijken wat we met dit zand doen.”
Vandaag worden bij St. Joris, Ascención en vanaf Shete Boka tot en met Watamula extra controles gehouden. ,,Wij weten namelijk niet vooraf of er meer olieresten richting het eiland komen, en ook niet wat er gebeurt als een schildpad daar doorheen loopt. Voor dinsdag hebben wij een clean-up georganiseerd in het gebied waar de schildpadden hun nest bouwen.”
De Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC) meldt in een persverklaring dat er ‘enige vervuiling’ op Klein Curaçao is. ,,Het gaat om een zware olievorm die al een paar weken in zee drijft, de olie is daardoor in kleinere deeltjes uiteengevallen, die vlak onder de oppervlakte drijven. De samenstelling van de olieresten die op Klein Curaçao zijn aangetroffen, wordt door Carmabi onderzocht”, aldus het persbericht.
De autoriteit - die zaterdag nog meldde alert te zijn, maar dat er geen daadwerkelijke dreiging was voor olievervuiling - stelt dat mensen moeten voorkomen dat zij met de resten in aanraking komen. Er wordt vanuit gegaan dat de olieresten hetzelfde zijn als de zware olie die ook voor de kust van Venezuela dreef en waarschijnlijk van Trinidad afkomstig is. Aan hotels, duikscholen en eigenaren van ondernemingen heeft MAC gevraagd om het publiek te waarschuwen voor de mogelijkheid dat er olie in het water zit.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).