WeConnect volgt zeilschip negentiende eeuw.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Stichting WeConnect maakt een documentaire over het zeilschip de clipper Stad Amsterdam uit de negentiende eeuw.

clipperamsterdam

Daaruit blijkt hoe zeer de vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden met elkaar verbonden zijn, aldus manager Tanja Fraai van WeConnect in een persbericht.
De documentairemakers volgen het schip op zijn historische tocht vanuit Nederland naar de Verenigde Staten. Inmiddels heeft de zeilboot al aangemeerd op Sint Maarten en, voor het eerst, in de haven van Havana op Cuba. Vandaag eindigt de reis in Miami. Daar zal de documentaire van 30 minuten aan boord van het schip worden vertoond aan personeel en genodigden van het Nederlandse consulaat-generaal.
In de film worden de historische en economische relaties belicht die bestaan tussen het Koninkrijk der Nederlanden, de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. De Nederlandse consul-generaal Nathalie Olijslager-Jaarsma noemt de reis over water van het zeilschip ‘een belangrijk symbool van waar ons Koninkrijk voor staat’. ,,De steden Amsterdam en Miami dienen sinds jaar en dag als draaischijf en toevluchtsoord”, zei Olijslager-Jaarsma. Fraai wijst erop dat Miami voor de landen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk ‘van levensbelang’ is. Vanuit de Amerikaanse stad komen veel toeristen, maar ook een groot deel van de voedingsmiddelen en dranken.
Het bezoek aan Cuba is volgens Fraai ‘historisch’ en ‘onderstreept de banden tussen Cuba en het Koninkrijk’. De Nederlandse ambassadeur in Havana, Alexandra Valkenburg, zegt dat ‘zowel vanuit Nederland als vanuit Curaçao, Aruba en Sint Maarten, hernieuwde belangstelling bestaat om met Cuba samen te werken’.
Aan de documentaire ‘The Clipper Stad Amsterdam: Connecting Continents’ werken ‘voor en achter de schermen’ studenten van de Caribische eilanden mee. ,,Een Curaçaose eerstejaars student doet de interviews in Amsterdam, een Sint Maartense filmt de kapitein van de clipper op haar geboorteplek en Arubaanse jongeren voeren dansnummers op die geïnspireerd zijn op het thema water”, aldus Fraai.
De productie is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Nederlandse consulaat-generaal en de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Miami, van de ambassade in Havana en van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).