Vanwege vele gevallen van diefstal
Willemstad - De interim-regering onder leiding van Gilmar Pisas (MFK) heeft besloten dat voorlopig geen huishoudens meer opnieuw worden aangesloten op het waternet.

cordoba

Dit nadat afgelopen week bleek dat in veel gevallen sprake was van diefstal van water.
Dat zei interim-minister Jaime Córdoba van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) donderdag tijdens een persconferentie en werd gisteren nog eens bevestigd door interim-minister van Financiën Lourdes Alberto die namens onafhankelijk Statenlid Eduard Braam deel uitmaakt van de regering. Braam is een van de Statenleden van het ‘Blok van 12’ dat onder leiding van MFK-voorman Gerrit Schotte de meerderheid van de huidige Staten vormt.
Aqualectra en SOAW selecteerden samen 324 klanten van het nutsbedrijf in de categorie min- en onvermogenden die waren afgesloten van water. Deze week werd gestart met een pilot en zouden 50 huishoudens weer op het waternet worden aangesloten. SOAW zou de betreffende personen steun bieden met subsidie. Maar van die groep van 50 bleken er slechts drie zonder problemen te kunnen worden aangesloten. ,,De overige 47 hadden besloten de zekering van Aqualectra te breken en water te stelen”, zei Córdoba. Binnen de Raad van Ministers wordt de zaak geanalyseerd. Córdoba: ,,Het waterverbruik kan enorm oplopen door bijvoorbeeld een lekkage, bij iemand die altijd keurig betaalt. Dat is dan onvoorzien en kan gebeuren. Maar dat een groot deel van de mensen ervoor kiest om water te stelen, dat kunnen we niet accepteren.”
Minister Alberto legt desgevraagd uit dat de 1,4 miljoen gulden die is vrijgemaakt om de openstaande schulden aan Aqualectra te betalen, vanuit verschillende begrotingsposten van SOAW komt. ,,Het is een budgetneutrale exercitie”, zegt Alberto. Ondertussen zoekt een team van Financiën en SOAW samen met Aqualectra naar een structurele oplossing om te voorkomen dat mensen worden afgesloten. ,,Dan gaat het bijvoorbeeld over leren budgetteren en hoe je kosten kunt besparen en zuinig bent met watergebruik.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).