Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het nieuwe zomerschema van KLM brengt op de route tussen Schiphol-Amsterdam en Hato-Curaçao een toename van de stoelencapaciteit met zich mee ten opzichte van zomer vorig jaar. Dat laat het KLM-kantoor op Curaçao desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad weten.


KLMDe Nederlandse luchtvaartmaatschappij kent een winterschema en een zomerschema. Dit laatste is per 26 maart in werking getreden en loopt tot 28 oktober. Wat betreft de luchtverbindingen van KLM op en van Curaçao, zegt de lokale woordvoerder het volgende:
,,Omdat Curaçao losgekoppeld is van Sint Maarten hebben wij deze zomer 217 vluchten non-stop tussen Amsterdam en Curaçao met de Boeing 747-400 (met 408 stoelen). Dat waren vorig jaar zomer 124 non-stop vluchten met de Boeing 747 en 34 met de Airbus 330 (deze biedt plek aan 292 stoelen). De andere drie wekelijkse vluchten waren een combinatie met Sint Maarten met de Boeing 747, waarvan KLM dus een deel van de stoelen moesten alloceren aan Sint Maarten. De loskoppeling van deze vluchten heeft voor zowel Curaçao als voor Sint Maarten geresulteerd in een directe dienst (7 maal per week Curaçao met de B747 en 3 maal per week Sint Maarten met de Airbus 330) tussen deze eilanden en Nederland, alsmede een groei qua stoelen voor beide landen.”
Naar Aruba en Bonaire vliegt KLM deze zomer 6 maal per week; 3 maal Amsterdam- Aruba-Bonaire-Amsterdam en 3 maal Amsterdam-Bonaire-Aruba-Amsterdam, waardoor reizigers dus altijd zowel heen als terug non-stop kunnen vliegen vanaf beide eilanden. ,,Dat is ook een toename, want vorig jaar zomer was dit nog 5 maal per week”, aldus KLM in Willemstad.
Een vergelijking maken qua aantallen met het winterseizoen 2016 is volgens de lokale vestiging van KLM ‘appels met peren vergelijken’ omdat het winterseizoen korter is dan het zomerseizoen. ,,Echter qua wekelijkse frequenties blijven wij gelijk voor wat betreft winter 2016 ten opzichte van zomer 2017. Dit is goed nieuws, want het betekent dus dat de groei die wij hebben ingezet succesvol blijkt. Al met al zitten wij voor zomer 2017 op 8 procent boven de gemiddelde productie per week in vergelijking met zomer 2016.”
KLM Dutch Caribbean & Suriname kijkt niet alleen naar de voormalige Nederlandse Antillen maar ook naar de vluchtfrequentie van en naar Paramaribo. ,,Wat betreft Suriname gaan wij naar 4 vaste vluchten per week, waar dit vorig jaar deels 3 of soms 4 vluchten per week waren. Dit brengt het totaalaantal vluchten op 124 tegenover 111 vorig jaar zomer, uitgevoerd met de Boeing 747, welke plaats biedt aan 408 stoelen.”
In totaal, wereldwijd dus, stijgt de capaciteit van KLM het zomerseizoen met 4 procent (+3,7 procent op het langeafstandsnetwerk en +5,4 procent op het middellangeafstandsnetwerk) ten opzichte van het zomerseizoen 2016.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).