Van onze correspondent
Den Haag - De organisatie Save Our Sharks heeft in het kader van haar haaienbeschermingscampagne in de Cariben een website gelanceerd waarop live haaien gevolgd kunnen worden.

tijgerhaai
In oktober is een aantal tijgerhaaien rond eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk uitgerust met een satellietzender om te onderzoeken hoe ze het gebied gebruiken en waar ze naartoe zwemmen. Deze informatie is essentieel om in hun voortbestaan bedreigde haaiensoorten adequater te beschermen.
Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek in Nederlandse wateren plaatsvindt. De eerste haai die op deze manier van een zender is voorzien heeft de naam Quinty gekregen, vernoemd naar Quinty Trustfull, ambassadeur van de Postcode Loterij die het project financieel mogelijk heeft gemaakt.
Tijdens de Save Our Sharks Expeditie 2016 zijn bij Sint Maarten en op de Sababank vier tijgerhaaien uitgerust met een op maat gemaakte satellietzender, zodat informatie kan worden verkregen over hun migratiegedrag. De zender is bevestigd aan de rugvin en zodra de haai aan het wateroppervlak komt geeft de zender een signaal af naar een satelliet. Op de website van Save Our Sharks is nu de route te zien die haai Quinty heeft afgelegd sinds oktober. Het is een volwassen exemplaar van circa 15 jaar en is 3,43 meter lang. Sinds zij op de Sababank werd uitgerust met de satellietzender is ze meer dan 1.200 kilometer zuidwaarts gezwommen binnen een maand tijd. Hierdoor bereikte ze begin december 2016 Trinidad en Tobago waar ze drie maanden verbleef, alvorens door te reizen naar haar huidige locatie vlakbij Barbados. Zij passeerde op die tocht 13 landsgrenzen.
,,We zijn erg blij dat we dit onderzoek hebben kunnen doen, vooral omdat het hier nog nooit eerder is gedaan”, vertelt Tadzio Bervoets, leider van het Save Our Sharks-project. ,,Als je kijkt naar de lange route die Quinty zwemt realiseer je je dat het niet genoeg is om per land beschermende maatregelen te nemen, maar dat we in de hele regio haaienbescherming prioriteit moeten maken.”
De tijgerhaai is een van de grootste haaiensoorten ter wereld. Ze kunnen 4,5 meter lang worden en wel 50 jaar oud. Het is een krachtig roofdier dat met zijn kaken het schild van een zeeschildpad kan breken, maar ze eten ook kwallen, zeehonden of karkassen van walvissen. Het is bekend dat ze grote afstanden af kunnen leggen op zoek naar voedsel, een partner of een plek om jongen te krijgen. Omdat ze regelmatig worden waargenomen op de Sababank zijn ze tot officiële mascotte gekroond van deze atol tussen Saba en Sint Eustatius. De tijgerhaai is ingedeeld in de categorie ‘bijna bedreigd’ op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN.
Save our Sharks is een driejarig project van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA).
Quinty is live te volgen via onderstaande website.
saveoursharks.nl/haaienvolgen


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).