Van onze correspondent
Kralendijk - Ongeveer 200 ambtenaren hebben gisteren op Bonaire gedemonstreerd tegen de pensioenkortingen die op stapel staan.

bonairepensioen2

Het protest was een initiatief van Usibo, de vereniging van bonden voor overheidspersoneel, onderwijs en zorg. Er werd een petitie overhandigd aan Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella met de oproep aan demissionair premier Mark Rutte om de korting uit te stellen ‘om ruimte te bieden aan betrokken partijen om naar een duurzame oplossing te zoeken voor de buiten de schuld van alle deelgenoten om ontstane situatie’.
Bonaire was in het protest ook politiek eensgezind. De coalitie en oppositie in de Eilandsraad en het Bestuurscollege steunden de protesterende ambtenaren. Werknemers van het Openbaar Lichaam mochten hun werk onderbreken om aan de demonstratie deel te kunnen nemen. De demonstranten liepen in optocht van de jachthaven bij Harbour Village naar het kantoor van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN), een afstand van maar 250 meter. Bij RCN aangekomen werd gescandeerd ‘No mishi ku nos penshon’ (Kom niet aan ons pensioen).
Om aan het vereiste herstelplan te kunnen voldoen voert het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) per 1 april een korting door van 3,5 procent op de pensioenaanspraken. In 2018 dreigt een korting van nog eens 12 procent. In de petitie wordt er bij Rutte op aangedrongen uiterlijk 31 maart te reageren. ,,Als we dan geen standpunt hebben van de minister-president dan gaan we met onze leden volgende stappen bespreken”, zei vakbondsleider Marcelo Anthony op de stoep van RCN tegen Isabella.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).