Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Politiek leider Gerrit Schotte van MFK verklaarde gisteravond bij TV Direct nieuwe verkiezingen te verwelkomen. ,,Het zou fantastisch zijn als de Staten wordt ontbonden. Het volk krijgt dan de kans om de partij van Koeiman af te straffen voor het verraad dat zij pleegde. MAN heeft immers nooit aan het volk verklaard dat zij met PAR zou gaan samenwerken”, aldus Schotte. Volgens Schotte was de periode na de verkiezingen er een van de ene crisis na de andere, zowel binnen als buiten de MAN.


Koeiman is gevallenZo werd Pueblo Soberano volgens Schotte het ene moment buiten de formatie gehouden, en mocht de partij later toch meedoen. ,,En Omayra leeflang van Un Kòrsou Hustu werd vaak vergeefs benaderd.” Schotte typeerde Koeiman als ‘een leider die geen besluiten neemt en alles op de lange baan schuift door voor ieder probleem een commissie op te richten’. ,,De partij zal bij de verkiezingen hiervoor worden afgestraft”, aldus Schotte. 
In zijn verklaring zei de politiek leider van MFK ook dat hij bij de eerstvolgende Statenvergadering van morgen – waarbij de Staten over de situatie bij Insel Air zouden moeten debatteren - een nieuw agendapunt zal toevoegen waarmee huidig Statenvoorzitter Giselle Mc William (MAN) en vicevoorzitter Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) worden afgezet. De bedoeling is om in die vergadering het Statenvoorzitterschap over te dragen aan Gilmar ‘Pik’ Pisas van MFK. Alcalá-Wallé zou door Norberto Vieira Ribeiro, van Kòrsou di Nos Tur, moeten worden vervangen, zo vindt Schotte.
Politiek leider van PS, Jaime Córdoba, gaf in een reactie aan dat er verschillende dingen verkeerd waren gelopen in de coalitie. Córdoba noemde bijvoorbeeld de ruim 5 miljoen gulden die voor de bacheloropleiding voor de politie was geaccordeerd.
Ook verwees hij naar de problemen rondom de instelling van de commissie over smart zoning. Minister Suzy Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) had bezwaar tegen een formulering waarbij haar werd opgedragen een commissie in het leven te roepen. Maar de minister kan op haar beurt de Staten ook niet iets opdragen, aldus Cordoba.
Statenlid Melvin Cijntje (PS) deed afgelopen zaterdag in het programma Tribuna Popular een paar opmerkelijke uitspraken waarin hij onder andere zei niet te weten hoe lang hij zich nog door anderen zou laten schofferen. Cijntje ging niet in op de vraag of hij bereid was tot samenwerking met MFK en KdNT, maar verklaarde alleen dat hij dat te zijner tijd bekend zou maken. Ook verklaarde hij dat de smart zoning zo belangrijk is voor hem dat als de Duitse kamparts Mengele zich bij hem zou melden met tien Statenleden die de smart zoning steunen, hij met de arts in zee zou gaan. Cijntje heeft vorige week meerdere keren verklaard dat hij en Camelia-Römer hetzelfde beogen met de smart zoning maar dat zij van mening verschillen over de aanpak ervan.
Op Facebook verscheen gisteren een verklaring van Sherwin Leonora (PS) waarin hij opsomde waarom hij het kabinet niet langer steunde. Zo was er nog steeds geen minister van Onderwijs, ook werd er achter de rug van PS om met anderen gesproken over uitbreiding van de coalitie. PS werd door MAN voor onbetrouwbaar uitgemaakt vanwege de instelling van de commissie voor smart zoning, maar diezelfde partij wilde nu de coalitie uitbreiden met Statenleden die voor de smart zoning waren, namelijk Mozes en Braam, aldus de verklaring.
Bij TV Direct verklaarde Menki Rojer van Kòrsou di Nos Tur dat de oppositie al lang een getekende verklaring van negen Statenleden had om een nieuwe meerderheid te vormen. Die groep is sinds kort uitgebreid met de twee Statenleden van PS, zo legde Rojer uit. 

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).