Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria Isla gaat ervan uit dat zij ook na het verlopen van het leasecontract in 2019 met Refineria di Kòrsou (RdK) de raffinaderij blijft exploiteren.


islaDat heeft adjunct-directeur Karel van Haren in gesprek met deze krant verklaard. ,,Alle plannen die Isla en PdVSA voor de toekomst hebben, wijzen in die richting. Er wordt gewerkt om de efficiency van de raffinaderij te vergroten en aan plannen om te voldoen aan de internationale milieunormen. En er is ook het plan om een gasleiding tussen Venezuela en Curaçao aan te leggen.”
Van Haren zei ook vertrouwen te hebben in de toekomstige samenwerking met Guangdong Zhenrong Energy (GZE), het Chinese bedrijf waarmee Curaçao een Heads of Agreement heeft gesloten over onder andere de modernisering van de raffinaderij. De Papiamentstalige ochtendkrant Extra meldde eind vorige week dat de Isla niet kwam opdagen bij een vergadering die, op initiatief van premier Hensley Koeiman, was belegd met vertegenwoordigers van GZE.
,,Wij zijn niet gegaan omdat het voor ons niet duidelijk was wat onze rol in die gesprekronde is. Zijn wij in zo’n vergadering wel of geen gelijkwaardige gesprekspartner? Wij hebben niets tegen een samenwerking met GZE maar willen wel vooraf duidelijkheid hebben. Je hebt aan de ene kant de regering, de Isla en nu dus GZE. Ik vertrouw erop dat wij er wel uit zullen komen.”
Van Haren verklaarde ook dat de Isla niet aan de vergadering van vorige week deelnam omdat de inhoud van het Memorandum of Understanding (MoU) en de Heads of Agreement niet bekend is vanwege de non disclosure-clausule. De adjunct-directeur bevestigde dat de raffinaderij vorig jaar in september een presentatie van het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) heeft gekregen over het MoU, dat toen recent met GZE was getekend. Het ging om een korte uitleg over het MoU, ook werd er daarbij een presentatie gegeven over GZE. Vertegenwoordigers van GZE waren daarbij niet aanwezig, aldus Van Haren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.